SUA critică condițiile de desfășurare a alegerilor legislative din Rusia și nu recunosc legitimitatea scrutinului de pe teritoriul suveran al Ucrainei

  • 21 Septembrie 2021 12:08
SUA critică condițiile de desfășurare a alegerilor legislative din Rusia și nu recunosc legitimitatea scrutinului de pe teritoriul suveran al Ucrainei

Rusia i-a împiedicat pe cetățeni să-și exercite drepturile civile și politice la recentele alegeri, iar Statele Unite nu recunosc alegerile pentru Duma rusă pe teritoriul suveran al Ucrainei, a declarat luni Departamentul de Stat.

„Alegerile pentru Duma din 17-19 septembrie din Federația Rusă s-au desfășurat în condiții care nu au favorizat desfășurarea unor proceduri libere și corecte. Utilizarea de către guvernul rus a legilor privind <<organizațiile extremiste>>, <<agenții străini>> și <<organizațiile indezirabile>> a restricționat grav pluralismul politic și a împiedicat poporul rus să își exercite drepturile civile și politice. Restricțiile guvernului rus, care au fost precedate de eforturi ample de marginalizare a figurilor politice independente, au împiedicat, de asemenea, Biroul pentru instituții democratice și drepturile omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Adunarea parlamentară a acesteia să observe alegerile, limitând transparența care este esențială pentru alegeri corecte. Aceste acțiuni contrazic obligațiile Rusiei, inclusiv în temeiul Pactului internațional privind drepturile civile și politice, precum și angajamentele sale față de OSCE și alte organisme internaționale și regionale.

Pentru prima dată din 1993, observatorii electorali din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost prezenți din cauza limitărilor impuse de autoritățile ruse, relatează Radio Europa Liberă.

Astfel, SUA au făcut apel la Rusia să își onoreze obligațiile internaționale de a respecta drepturile omului și libertățile fundamentale și să pună capăt campaniei de presiune asupra societății civile, opoziției politice și mass-mediei independente. În plus, Washingtonul nu recunoaște organizarea de alegeri pentru Duma rusă pe teritoriul suveran al Ucrainei și își reafirmă „sprijinul nostru neclintit pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”.

Partidul președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, a obținut 49,85% din voturi după centralizarea rezultatelor din 99,69% dintre birourile de vot. Este un rezultat mai slab față de ultimele alegeri, dar care se traduce pentru Rusia Unită în peste 300 din cele 450 de mandate ale Dumei de Stat, astfel că partidul prezidențial va putea să adopte legi și să efectueze reforme constituționale fără a avea nevoie să se alieze cu alte forțe politice.

Alegerile au fost „libere și corecte”, a apreciat Kremlinul, în timp ce observatorii și opoziția manifestă îngrijorări majore privind fraude electorale, inclusiv cu votul electronic, iar Comisia Europeană consideră că acest scrutin s-a desfășurat într-o „atmosferă de intimidare”.

De asemenea, și Ministerul Afacerilor Externe a transmis că România nu recunoaște legitimitatea alegerilor pentru Duma de Stat a Federației Ruse organizate, duminică, în Crimeea, și reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Alegerile sunt considerate în general ca fiind o parte importantă a eforturilor președintelui rus Vladimir Putin de a-și consolida controlul asupra puterii înaintea unei posibile candidaturi la alegerile prezidențiale din 2024, astfel încât obținerea controlului asupra Dumei de Stat este esențială.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău