SUA confiscă un petrolier care încalca sancțiunile impuse Coreei de Nord

  • 31 Iulie 16:30
SUA confiscă un petrolier care încalca sancțiunile impuse Coreei de Nord

Un tribunal federal american a dispus confiscarea unui petrolier suspectat de faptul că efectuează livrări în Coreea de Nord - M/T Courageous -, care încalcă astfel sancțiunile impuse de către Statele Unite Phenianului, relatează AFP și News.ro.

Petrolierul M/T Courageous ar fi efectuat transferuri de produse petroliere către nave care navigau sub pavilion nord-coreean și ar fi efectuat livrări în portul Nampo, în Coreea de Nord, a acuzat vineri, într-un comunicat, Departamentul american al Justiției, care citează documente judiciare depuse la dosar.
 
Prin această hotărâre, pronunțată de către un judecător federal de la New York, de confiscare a navei, Guvernul american a devenit proprietarul acestui petrolier, cu o capacitate de 2.734 de tone.
 
Fostul proprietar și operatorul petrolierului - un cetățean al Singapore, pe nume Kwek Kee Seng - este căutat, în continuare, de către autoritățile americane, cu privire la complicitate.
 
„Kwek și complicii săi sunt implicați într-un vast sistem de evitare a sancțiunilor Statelor Unite și ONU prin folosirea unor nave asupra cărora dețin controlul, cu care transportă în mod clandestin carburant către Coreea de Nord, furnizând astfel o resursă esențială Guvernului nord-coreean”, denunță Departamentul american al Justiției.
 
M/T Courageous ar fi fost cumpărat cu dolari americani, prin bănci americane, „fără ca acestea să știe”, precizează departamentul.
 
Cambodgia, unde era ancorat M/T Courageous, a sechestrat nava în martie 2020, la cererea Statelor Unite.
 
Economia Coreei de Nord este afectată de ani de zile de multiple sancțiuni internaționale impuse Phenianului ca represalii față de programele militare nord-coreene nuclear și balistic, interzise de către comunitatea internațională.
 
La sfârșitul lui iunie, Reprezentantul Special american pentru Coreea de Nod a îndemnat membrii Consiliului de Securitate al ONU să aplice în mod strict rezoluțiile impuse Phenianului, menite să limiteze importurile nord-coreene de petrol și exporturile de cărbune, textile și pește.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,53
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
10
Wed
10
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău