SUA condamnă planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni

  • 25 August 2022 09:21
SUA condamnă planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni

SUA au condamnat miercuri planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol, oraș capturat în luna mai, pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni, subliniind caracterul lor "nelegitim", relatează AFP, citat de Agerpres.

"Aceste procese-spectacol sunt nelegitime și o parodie a justiției și le condamnăm ferm", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-un comunicat.

Potrivit Washingtonului, Moscova vizează să "deturneze" atenția comunității internaționale de la "atrocitățile comise de forțele ruse în Ucraina" de la invazia rusă a acestei țări, la 24 februarie.

"Toți membrii forțelor armate ucrainene, inclusiv voluntarii ucraineni și străini, au dreptul la statutul de prizonier de război dacă sunt capturați și trebuie să fie tratați și protejați de acest statut, în conformitate cu Convențiile de la Geneva", se arată în comunicatul care cere Moscovei "să respecte obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional".

ONU și-a exprimat marți o îngrijorare similară, subliniind că este interzisă înființarea de tribunale doar pentru a judeca astfel de cazuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău