SUA: China și Rusia desfășoară zilnic un război electronic împotriva sateliților de spionaj american

  • 02 Decembrie 2021 11:39
SUA: China și Rusia desfășoară zilnic un război electronic împotriva sateliților de spionaj american

Rusia și China desfășoară zilnic un veritabil război electronic împotriva sateliților americani, care implică atacuri cyber dar și orbirea sistemelor optice ale sateliților cu ajutorul laserilor, a declarat generalul SUA David Thompson, adjunctul șefului Forțelor Spațiale americane, într-un interviu acordat pentru Washington Post, potrivit DIGI24.ro.

În același timp, generalul american a dezvăluit că Rusia a folosit, în 2019, un satelit de mici dimensiuni pentru a se apropia de un satelit american, în ceea ce pare a fi testarea unei arme antisatelit de către Moscova, notează sursa citată

„Astfel de amenințări sunt tot mai numeroase și se desfășoară în fiecare zi. Acest gen de acțiuni au loc de ceva vreme și continuă să se dezvolte. Putem spune că ne aflăm într-un moment în care sistemele noastre din spațiu sunt expuse unei palete largi de amenințări”, a declarat generalul american David Thompson.

Declarațiile vin la doar o zi după apariția în presa americană a unui alt avertisment, venit din partea unui alt oficial american din cadrul Forțelor Spațiale ale SUA,  referitor la noua rachetă hipersonică a Chinei, care ar fi capabilă să se mențină un timp indefinit pe orbita terestră, ceea ce ar permite armatei chineze să lanseze „bombardamente orbitale” asupra oricărei ținte de pe planetă.

În acest moment, Forțele Spațiale ale SUA se confruntă zilnic cu ceea ce oficialii american numesc „atacuri reversibile” asupra sateliților americani - adică atacuri care nu se soldează cu distrugerea acestora.

„Atât China, cât și Rusia, atacă în mod regulat sateliții americani cu laseri, sisteme de bruiaj electronic și atacuri cyber”, a spus adjunctul șefului Forțelor Spațiale americane.

Iar China se află, în acest moment, înaintea Rusie din punct de vedere tehnologic și al capacităților de atacare a sateliților.

„(Chinezii) reușesc să operaționalizeze sisteme (antisatelit) la o rată incredibil de ridicată”, a spus generalul SUA.

„Sateliții inspector” ai Moscovei cu ajutorul cărora Rusia încearcă să distrugă sateliții americani de spionaj

Folosirea recentă, de către Rusia, a unei arme antisatelit reprezintă doar cel mai recent exemplu dintr-un lung șir de teste similare realizate în ultimii ani de principalele puteri militare ale lumii și care arată că spațiul cosmic a devenit noul câmp de luptă.

Testarea armei antisatelit de către Rusia a provocat în primul rând îngrijorare din cauza celor peste 1.500 de fragmente rezultate în urma lovirii satelitului și despre care NASA a susținut că i-au pus în pericol pe cei 7 membri aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale - cinci astronauți (4 americani și un german) și doi cosmonauți ruși.

Anul trecut, generalul american John Raymond, comandantul Forțelor Spațiale americane, anunța desfășurarea unei inedite confruntări în spațiu între SUA și Rusia: doi sateliți rusești au urmărit, într-o manieră „neobișnuită și deranjantă”, un satelit militar american de spionaj aflat pe o orbită terestră.

„În luna noiembrie 2019, guvernul rus a lansat pe orbită un satelit care, la rândul său, a lansat un al doilea satelit. Acești doi sateliți au executat apoi diverse manevre în apropierea unui satelit american”, a declarat generalul John Raymond, care a adăugat că un incident similar s-a petrecut și în 2017. Acest tip de sateliți rusești sunt considerați de către guvernul de la Moscova drept „sateliți inspector”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău