SUA cer Rusiei să accepte crearea unei ”zone demilitarizate” în jurul centralei de la Zaporojie

  • 30 August 2022 13:50
SUA cer Rusiei să accepte crearea unei ”zone demilitarizate” în jurul centralei de la Zaporojie

Washingtonul cere Rusiei să permită un acces sigur și fără obstacole inspectorilor AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie, apreciind că ”cea mai sigură” operațiune este oprirea ”controlată” a reactoarelor, anunță AFP, citat de Agerpres.

„Continuăm să credem că o oprire controlată a reactoarelor de la Zaporojie ar fi opțiunea cea mai sigură și cel mai puțin riscantă”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, într-un briefing de presă.

Statele Unite cer Moscovei să accepte crearea unei ”zone demilitarizate” în jurul centralei, unde o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică este așteptată în scurt timp, a reiterat oficialul american.

Un mesaj similar a venit și din partea Grupului directorilor pe probleme de neproliferare al G7, transmite caleaeuropeana.ro.

„Reafirmăm că centrala nucleară de la Zaporojie și energia electrică pe care o produce aparțin pe bună dreptate Ucrainei și subliniem că încercările Rusiei de a deconecta centrala de la rețeaua electrică ucraineană sunt inacceptabile. Subliniem faptul că centrala nucleară nu ar trebui să fie utilizată pentru activități militare sau pentru depozitarea de materiale militare”, au subliniat aceștia într-o declarație.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunțat luni dimineața că se află în drum spre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ținta unor atacuri în ultimele săptămâni.

Vizita are loc în contextul în care noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie, în pofida faptului că UE  și alte peste 40 de țări, printre care și România, au cerut retragerea imediată a trupelor rusești de la această instalație.

Anterior, și miniștrii de externe din G7, alături de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au lansat un apel similar la adresa Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău