SUA cer răspunsuri de la Kazahstan cu privire la intervenția militarilor conduși de Rusia pentru a pune capăt revoltelor

  • 09 Ianuarie 19:59
SUA cer răspunsuri de la Kazahstan cu privire la intervenția militarilor conduși de Rusia pentru a pune capăt revoltelor

Washingtonul dorește răspunsuri din partea oficialilor din Kazahstan cu privire la motivul pentru care a fost nevoie să apeleze la forțe de securitate conduse de Rusia pentru a rezolva tulburări interne și a condamnat ordinul autorităților de a „trage pentru a ucide”, a spus duminică secretarul de stat american, Antony Blinken.

Avem întrebări cu privire la motivul pentru care s-au simțit obligați să apeleze la această organizație pe care Rusia o domină, a spus Blinken într-un interviu în cadrul emisiunii State of the Union de la CNN, adăugând că Kazahstanul ar trebui să fie capabil să gestioneze protestele în mod pașnic. Cerem clarificări în această privință”, a spus el potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Duminică, autoritățile din Kazahstan au declarat că au stabilizat situația în întreaga țară după cea mai sângeroasă izbucnire de violențe în cei 30 de ani de independență, iar trupe ale alianței militare conduse de Rusia păzesc facilități strategice.

Rusia a trimis trupe săptămâna trecută, iar autoritățile kazahe au autorizat folosirea forței letale pentru a reprima tulburările.

Ordinul de a trage pentru a ucide, în măsura în care există, este greșit și ar trebui să fie anulat, a spus Blinken duminică, în cadrul emisiunii This Week de la ABC.

Kazahstanului i-ar putea fi greu să scape de trupele rusești, a declarat Blinken vineri, ceea ce a provocat un răspuns furios din partea Rusiei.

O lecție din istoria recentă este că, odată ce rușii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu să-i faci să plece, avertiza el într-o conferință de presă la Washington.

Rusia a răspuns sâmbătă cu furie, spunând că Statele Unite ar trebui să analizeze propriile lor intervenții în țări precum Vietnam și Irak.

Dacă Antony Blinken iubește atât de mult lecțiile de istorie, atunci ar trebui să țină cont de următoarele: când americanii sunt în casa ta, este greu să rămâi în viață și să nu fii jefuit sau violat. Am învățat acest lucru nu doar din trecutul recent, ci din toți cei 300 de ani de statalitate americană, a postat MAE rus pe canalul său de social media de pe Telegram.

Ministerul rus a precizat că desfășurarea în Kazahstan a fost un răspuns legitim la cererea acestei țări de sprijin din partea Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță de state ex-sovietice care include Rusia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,7
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,06 m/s
Wed
12
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău