SUA cer Kievului implementarea unor reforme urgente

  • 26 Septembrie 2023 19:59
SUA cer Kievului implementarea unor reforme urgente

Guvernul american a cerut Kievului realizarea unei serii de reforme urgente în agențiile sale anticorupție, sistemul de justiție și în sectorul de securitate, potrivit unei scrisori citată de publicația Ukrainska Pravda.

Lista - care stabilește termene de minim trei luni și maxim un an și jumătate - a fost trimisă de consilierul adjunct pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Pyle, premierului (Denis Șmîgal), președintelui ucrainean (Volodimir Zelenski), precum și Platformei de coordonare a donatorilor, înființată de G7 pentru a armoniza sprijinul acordat Ucrainei, relatează Agerpres.

Ambasada SUA în Ucraina a confirmat că această scrisoare a fost trimisă către Platforma de coordonare a donatorilor.

Scrisoarea are ca titlu "Reforme legate de condițiile privind asistența SUA" și expune o "lista de reforme", prezentate ca "fiind necesare să fie pusă în aplicare" pentru ca Ucraina "să poată primi în continuare asistență militară din partea SUA", notează Ukrainska Pravda.

Cele mai urgente reforme necesare, ce trebuie realizate în maxim trei luni, constau printre altele în clarificarea funcțiilor și îmbunătățirea criteriilor de selecție pentru Procuratura Anticorupție,în conformitate cu recomandările Fondului Monetar Internațional (FMI), și consolidarea Oficiului Național Anticorupție cu mai mulți agenți.

Washingtonul solicită, de asemenea, Ucrainei să își oblige funcționarii publici să-și facă publice averile în mai puțin de 90 de zile. Este exact termenul acordat experților independenți în numirea judecătorilor de la Curtea Supremă, în conformitate cu cerințele UE.

Printre prioritățile stabilite pentru anul viitor se remarcă cele vizând Ministerul Apărării, cerându-se transparență și control civil în domeniul apărării. Astfel, Kievului i se solicită să "redreseze procesele" în domeniul achizițiilor de armament și altor tipuri de materiale într-o manieră care să reflecte standardele NATO de transparență.

Fostul ministru ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a demisionat la 5 septembrie, din ordinul președintelui Volodimir Zelenski, după ce, în timpul mandatului său, presa a dezvăluit mai multe cazuri de presupusă corupție în achiziționarea de echipamente de uz non-militar pentru soldați, cum ar fi hrană și uniforme la suprapreț.

În ciuda faptului că nici Reznikov și nici succesorul său, Rustem Umarov, nu sunt militari de carieră, provenind din zona civilă, Washingtonul consideră drept o prioritate pentru Ucraina "consolidarea controlului și supravegherii civile și democratice a armatei". Scrisoarea solicită, de asemenea, o "modernizare a arhitecturii de comandă și control în conformitate cu principiile NATO".

În același timp, se menționează în scrisoare, Kievul trebuie în termen de un an și jumătate să reducă funcțiile principalei sale agenții de contrainformații Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Acesta urmează să își "limiteze" activitatea la chestiuni legate de "contrainformații, contraspionaj, securitate cibernetică și antiterorism".

În plus, autoritățile civile trebuie să asigure control asupra acestei structuri, care nu ar trebui să-și cedeze prerogativele privind interceptarea comunicațiilor în cadrul anchetelor judiciare către alte instituții.

Implicarea SBU în anchete judiciare la nivel înalt a fost criticată de organizațiile civice ucrainene. Serviciul secret răspunde direct în fața puterii executive, permițând astfel președinției să direcționeze aceste investigații în avantajul său.

Președintele Zelenski a propus în august ca infracțiunile de corupție pe timp de război să fie declarate drept o formă de trădare, ceea ce ar favoriza implicarea SBU în astfel de cazuri.

Casa Albă cere, de asemenea, reforme în sectorul energetic și în administrarea întreprinderilor de stat.

Trimiterea acestei scrisori și scurgerea ei către mass-media a fost interpretată de mulți în Ucraina ca un semnal de alarmă pentru administrația președintelui Zelenski, care trebuie să ia măsuri concrete în direcția statului de drept.

Unii lideri de opinie o leagă de cererile de supraveghere sporită a ajutorului acordat Ucrainei din partea cercurilor politice americane, în special din partea Partidului Republican, în perspectiva alegerilor prezidențiale din SUA, preconizate să aibă loc în noiembrie anul viito

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău