SUA: Candidatul democrat la prezidențiale Bernie Sanders și-a apărat într-un discurs viziunea socialist-democratică

  • 13 Iunie 2019 08:58
SUA: Candidatul democrat la prezidențiale Bernie Sanders și-a apărat într-un discurs viziunea socialist-democratică

Candidatul democrat la prezidențiale Bernie Sanders, criticat de colegii de partid pentru viziunea sa socialistă, și-a apărut miercuri filosofia politică, argumentând că aceasta este o continuare a politicii New Deal (Noua Orientare) a președintelui Franklin Roosevelt și i-a acuzat pe criticii săi din tabăra republicană de "socialism corporatist", transmite joi Reuters, preluat de Agerpres.

Senatorul democrat de Vermont a susținut, într-un discurs la universitatea George Washington, că viziunea sa socialist-democratică ar garanta o înțelegere cinstită cu statul și drepturi economice de bază pentru toți americanii și ar fi un element esențial în înfrângerea lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2020.

Programul Noii Orientări al președintelui Roosevelt din perioada marii crize economice, care prevedea locuri de muncă în domeniul lucrărilor publice, reglementări bancare și financiare puternice și asigurări sociale pentru pensionari, a contribuit la realizarea unor progrese imense în protejarea nevoilor familiilor din câmpul muncii, a afirmat Sanders.

"Astăzi, în al doilea deceniu al secolului 21, trebuie să ducem la bun sfârșit aspectele neterminate ale Noii Orientări", a declarat Sanders în discursul menit să combată criticile venite inclusiv din partea președintelui Trump, în care senatorul a fost numit extremist pentru că a afișat eticheta de socialist.

Bernie Sanders, care se află pe locul al doilea în sondajele de opinie, urmărește să obțină nominalizarea din partea Partidului Democrat pentru a participa la alegerile prezidențiale din 2020, alături de alți peste 20 de candidați.

El consideră că republicanii sunt mai mult decât fericiți să manifeste propria versiune de socialism venind în ajutorul Wall Street-ului și a intereselor corporatiste care le-au căptușit acestora buzunarele."Poate că urăsc socialismul democratic pentru că aduce beneficii clasei muncitoare, dar iubesc la nebunie socialismul corporatist care îi îmbogățește pe Trump și pe alți miliardari", a afirmat Sanders.

Înaintea discursului de miercuri, candidatul democrat John Delaney a dat publicității un comunicat în care i-a criticat viziunea."Socialismul, sau orice altă denumire pe care senatorul Sanders o utilizează, este răspunsul greșit; răspunsul corect este să facem capitalismul mai drept și mai inclusiv", a opinat fostul congresmen.

Alți contracandidați democrați au adoptat multe din cele mai importante propuneri ale lui Sanders din campania sa de acum 3 ani, inclusiv proiectul unui program de asigurări de sănătate universal, dar nu s-au grăbit să își asume eticheta de socialiști.

Candidata Elizabeth Warren, în mod obișnuit de partea lui Sanders în fruntea aripii progresiste a Partidului Democrat, s-a declarat în favoarea unui "capitalism cu reguli serioase".

Fostul guvernator al statului Colorado John Hickenlooper și-a anunțat un discurs joi, la Washington în care, printre altele, îl va combate pe Sanders. În fragmentele discursului pe care îl va rosti, făcute publice de echipa sa de campanie, el și-a criticat colegii de partid pentru ezitările de a se opune filosofiei lui Sanders, susținând că o astfel de atitudine ar putea favoriza realegerea lui Trump pentru un al doilea mandat.

"Democrații trebuie să spun clar și răspicat că nu suntem socialiști. Dacă nu o facem, vom sfârși prin a-l realege pe cel mai prost președinte din istoria țării noastre", va susține în discursul său candidatul democrat John Hickenlooper.

Sanders a admis că termenul de socialism ar putea deranja anumiți votanți, cu trimiterea pe care ar putea-o face la economiile controlate de guvern din perioada războiului rece, dar a pledat în favoarea utilizării sale, spunând că valorile justiției sociale le-ar aduce câștig de cauză în plan politic.

"Chiar înțeleg că eu și alți progresiști ne vom vedea confruntați cu atacuri masive din partea celor care încearcă să folosească cuvântul socialism ca pe o insultă", a spus el. "Dar aș dori să vă spun, de asemenea, că m-am confruntat și am trecut peste astfel de atacuri timp de zeci de ani".

Sanders a susținut apelul din 1944 al președintelui Roosevelt de a avea o a doua Declarație a Drepturilor (Bill of Rights), care să garanteze securitatea economică.

"Trebuie să facem pasul următor și să garantăm fiecărui bărbat, femei sau copil din țara noastră drepturi economice fuundamentale", a declarat Sanders. El a menționat domenii precum asistență medicală de calitate, educația, slujbe și locuințe decente, un mediu curat și pensii stabile. "Asta este ceea ce înțeleg eu prin socialism democratic", a conchis senatorul.

Este pentru a doua oară când Bernie Sanders a ținut un discurs pentru a-și explica viziunea socialistă. Prima oară s-a întâmplat în noiembrie 2015, în timpul campaniei împotriva contracandidatei Hillary Clinton, care a avut câștig de cauză fiind nominalizată de partid pentru a candida împotriva lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2016.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău