SUA | Camera Reprezentanților vrea să anuleze decretul lui Donald Trump privind starea de urgență

  • 22 Februarie 2019 19:15
SUA | Camera Reprezentanților vrea să anuleze decretul lui Donald Trump privind starea de urgență

Membri democrați ai Camerei Reprezentanților au depus, vineri, un proiect de lege care vizează blocarea deciziei președintelui Donald Trump de a decreta starea de urgență pentru a putea aloca fonduri destinate construirii zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, scrie Mediafax.

Proiectul a fost inițiat de congresmanul democrat Joaquin Castro, din statul Texas. Democrații consideră că președintele Donald Trump, un politician republican, a acționat abuziv prin decretarea stării de urgență, informează site-ul de știri Axios.com și postul CNBC.

Camera Reprezentanților "va acționa cu rapiditate pentru aprobarea proiectului de lege", a declarat Nancy Pelosi, președintele instituției.

Partidul Democrat deține controlul asupra Camerei Reprezentanților.

Donald Trump a anunțat în urmă cu o săptămână decretarea stării de urgență la frontiera Statelor Unite cu Mexicul pentru a putea aloca fonduri speciale în scopul construirii controversatului zid la frontieră. Decizia a fost contestată în justiție de numeroase state americane. Donald Trump mizează pe obținerea sumei de peste opt miliarde de dolari din diverse surse, inclusiv din fondurile speciale alocate prin starea de urgență, pentru a putea construi zidul, au afirmat surse citate de site-ul de știri Axios.com. 

"Voi semna decretul pentru starea de urgență națională, au mai existat de multe ori astfel de hotărâri. Și alți președinți au semnat decrete de urgență, din 1977. Le oferă putere președinților și acest lucru a fost rar o problemă, îl semnează și nu îi pasă nimănui. Ne confruntăm cu o invazie asupra țării noastre, cu droguri, traficanți de persoane, tot felul de infractori și grupuri criminale. Este inacceptabil, nu avem control asupra frontierei. Vom aborda această criză de securitate națională la frontiera sudică, vom face acest lucru, într-un mod sau în altul trebuie să îl facem. Știe toată lumea că zidurile sunt eficiente", a subliniat Donald Trump.

Negociatorii Congresului SUA au ajuns la un acord de principiu care prevede alocarea a 1,375 de miliarde de dolari pentru construirea unor segmente de gard de-a lungul frontierei Statelor Unite cu Mexicul.

Sursa: Mediafax 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău