SUA: Bilanțul furtunilor violente a crescut la cel puțin 32 de morți

  • 03 Aprilie 2023 15:32
SUA: Bilanțul furtunilor violente a crescut la cel puțin 32 de morți

Numărul persoanelor decedate în urma unei furtuni violente care a provocat tornade în regiunile din sud-estul, centrul și nordul Statelor Unite în acest weekend a crescut la cel puțin 32, conform autorităților și media locale, transmite luni, 3 aprilie, Reuters.

În Memphis, Tennessee, doi copii și un adult au fost găsiți morți, sâmbătă, după ce vântul puternic a doborât copaci pe mai multe locuințe, potrivit Departamentului de Poliție din Memphis.

În comitatul McNairy din Tennessee, autoritățile au raportat alte două decese, pe lângă cele șapte anunțate sâmbătă, conform media locale. Departamentul de Sănătate din Tennessee a raportat duminică trei decese asociate intemperiilor în alte trei comitate, însă nu a oferit mai multe detalii.

În comitatul Owen din Indiana au fost găsite cadavrele unui cuplu, într-o zonă de campare din Parcul McCormick's Creek, conform Departamentului de Resurse Naturale din acest stat.

Alte 15 decese provocate de furtună, care a generat tornade în mai multe regiuni, au fost raportate anterior în Arkansas, Illinois, Indiana, Delaware, Mississippi și Alabama.

Zeci de persoane au fost rănite și numeroase clădiri au fost avariate sau distruse.

Președintele american Joe Biden a declarat stare de "dezastru major" în Arkansas, duminică, și a dispus acordarea unui ajutor federal pentru zonele afectate.

Joe Biden a transmis într-un comunicat emis duminică după-amiază că el și soția sa, Jill, se rugau pentru persoanele afectate de furtunile din weekend și a transmis autorităților federale competente "să acorde ajutor în cazul nevoilor imediate și să contribuie la reconstrucție, pe termen lung".

"Știm că familii de pe teritoriul Americii deplâng pierderea celor dragi, că așteaptă cu disperare vești despre alții care se luptă pentru viețile lor și caută printre dărâmăturile caselor și afacerilor lor", a spus șeful statului.

Centrul Național de Previziune a Furtunilor a emis avertizări de vreme severă pentru ziua de duminică, valabile în regiuni din nordul și nord-estul Texas, în preajma Dallas și Fort Worth, fiind prognozate căderi de grindină, rafale semnificative de vânt și o "tornadă puternică sau două".

Aeroportul Internațional Dallas Fort Worth s-a aflat sub ordin de menținere la sol a tuturor aeronavelor, timp de câteva ore, duminică după-amiază, zborurile suferind întârzieri din cauza ploilor abundente, a grindinii și a vânturilor puternice.

Condiții meteorologice severe au fost prognozate, de asemenea, în mare parte din Midwest (centru-nord), între Chicago și Little Rock, Arkansas, potrivit Centrului de Previziune a Furtunilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău