SUA | Biden renunță la proiectul său de reformă privind garantarea a doi ani de universitate publică gratuită

  • 07 Februarie 2022 19:59
SUA | Biden renunță la proiectul său de reformă privind garantarea a doi ani de universitate publică gratuită

Președintele SUA, Joe Biden, a renunțat la unul dintre proiectele sale de reformă cele mai semnificative, acela de a le oferi tinerilor americani posibilitatea de a urma gratuit timp de doi ani cursurile unei universități publice, a anunțat soția sa Jill Biden, ea însăși profesoară universitară, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Universitatea publică gratuită nu mai face parte din programul" de reforme pe care președintele încerca să-l treacă prin Congresul american, a declarat Jill Biden, susținătoare ferventă a acestei reforme, în cadrul unui discurs susținut la Washington.

Joe Biden, care a promis să consacre aproape 1.800 de miliarde de dolari unor cheltuieli sociale și de mediu, a inclus în acest program de o amploare fără precedent doi ani gratuiți de "community college", o reformă foarte semnificativă într-o țară unde studiile pot fi foarte scumpe.

Însă președintele democrat nu a reușit să obțină adoptarea întregului program de către Senat, în special din cauza reticențelor unui ales democrat. Joe Biden a promis să salveze câteva elemente din programul său, dar a trebuit să sacrifice altele.

Așa-numitele "community college" sunt instituții publice care propun cicluri scurte de învățământ superior, cel mai adesea de doi ani.

Acest tip de învățământ este cu plată. Potrivit societății de cercetare specializată "Education Data Initiative", în 2021 costul mediu în SUA al studiilor într-un "community college" era de aproape 7.500 de dolari pentru doi ani.

Facturile celor mai prestigioase universități americane sunt mult mai ridicate, ceea ce are drept rezultat o creștere tot mai mare a datoriei studenților în SUA.

Potrivit Education Data Initiative, datoria studenților atinge în prezent 1.750 de miliarde de dolari și peste 43 de milioane de americani sunt îndatorați. Suma a crescut accentuat, întrucât în 2010 era de 760 de miliarde de dolari.

Joe Biden a instituit la sosirea la Casa Albă un moratoriu asupra datoriilor studenților, care a fost de mai multe ori prelungit și care urmează să expire la 1 mai. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău