SUA: Biden le interzice agențiilor federale să folosească formula ''străin ilegal'' în legătură cu migranții

  • 20 Aprilie 2021 09:33
SUA: Biden le interzice agențiilor federale să folosească formula ''străin ilegal'' în legătură cu migranții

Administrația președintelui Joe Biden le-a cerut agențiilor americane de imigrație să nu mai folosească expresia controversată și dezumanizantă 'străin ilegal' în legătură cu migranții, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Formula a fost des utilizată de administrația fostului președinte Donald Trump, apărând frecvent în declarații și comunicate de presă atât de la Agenția pentru Imigrație și Vamă (ICE), cât și de la Agenția pentru Protecția Frontierelor (CBP).

Washington Post scrie că schimbările, care includ și interzicerea folosirii termenului 'asimilare' și recomandă în schimb utilizarea termenului 'integrare', au fost evidențiate în memorii trimise luni către ICE și CBP.

Casa Albă a confirmat modificările pentru Daily News, dar a refuzat să facă alte comentarii.

"Ca primă agenție de aplicare a legii a națiunii, dăm tonul și suntem un exemplu pentru țară și pentru partenerii din întreaga lume", a precizat într-un memoriu Troy Miller, comisarul în exercițiu al CBP.

"Întărim legile națiunii și avem grijă în același timp de demnitatea fiecărei persoane cu care interacționăm. Cuvintele pe care le folosim contează și vor servi în continuare pentru a le garanta această demnitate persoanelor aflate în custodia noastră", a adăugat el.

Schimbările survin în contextul în care Biden se confruntă cu o criză a migrației la granița de sud a SUA, unde un val de migranți fugiți de violențele din America Centrală a dus la suprapopularea adăposturilor, în special cu minori.

Săptămâna trecută, președintele a stârnit nemulțumire atunci când Casa Albă a anunțat că nu intenționează să majoreze numărul de refugiați care primesc permisiunea să intre în SUA în acest an la mai mult de 15.000, un prag stabilit de Trump.

Însă Biden și-a schimbat apoi rapid poziția, spunând că administrația sa va crește acest număr. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău