SUA: Biden încearcă să rezolve criza alimentară care afectează milioane de americani pe fondul pandemiei de COVID-19

  • 22 Ianuarie 18:15
SUA: Biden încearcă să rezolve criza alimentară care afectează milioane de americani pe fondul pandemiei de COVID-19

Noul președinte american Joe Biden va aborda vineri una dintre consecințele cele mai vizibile ale crizei economice provocate de pandemia de COVID-19, promițând un ajutor imediat milioanelor de americani fără locuri de muncă, nevoiți să apeleze la băncile de alimente, relatează AFP.

În așteptarea votului în Congres pentru giganticul plan de ajutor de urgență destinat economiei în valoare de 1.900 miliarde de dolari, Biden urmează să semneze două ordine executive: primul vizează creșterea ajutorului alimentar în țară pentru a face față celei mai grave crize din vremurile moderne, iar al doilea urmărește să consolideze drepturile sociale ale agenților federali.

La două zile după învestirea sa, noul președinte american continuă astfel să-și pună în practică prioritățile prin decizii prezidențiale. În trei zile, el va fi luat aproape treizeci astfel de ordine executive.

'Aproape 30 milioane de americani suferă că nu au destulă mâncare', a subliniat Brian Deese, directorul Consiliului Național Economic de la Casa Albă în cadrul unei conferințe de presă.

'Aceasta vizează unu din cinci adulți afro-americani și latino, potrivit celui mai recent sondaj', a adăugat el, menționând că, pe ansamblu, una din șapte gospodării a avut dificultăți în a se alimenta corect.

În Statele Unite, unde școlile ofereau mese zilnice elevilor din familiile sărace, 12 milioane de copii nu mai au suficientă hrană.

În orașe, cozile au crescut la cantinele sociale, iar băncile de alimente sunt copleșite, inclusiv în suburbiile bogate ale capitalei federale Washington.

Biden va cere Ministerului Agriculturii (USDA) să extindă și să flexibilizeze programul său de asistență pentru persoanele și familiile cu venituri mici sau fără venituri (SNAP), care a înlocuit programul de bonuri alimentare Food Stamps, ceea ce a permis familiilor cu venituri mici să cumpere produse alimentare de bază din magazine speciale.

Bonitatea cardului electronic EBT (Electronic Benefit Transfer), care a succedat bonurilor de 1, 5 și 10 dolari, ar urma să fie să fie mărită cu 15% 'pentru a reflecta în mod corespunzător costul meselor ratate' din cauza închiderii școlii. În prezent, EBT oferă până la 5,70 dolari pe zi pentru un elev.

'Sunt acțiuni concrete destinate să ajute familiile care au nevoie de asistență în acest moment', a comentat Brian Deese. 'Dar toate acestea nu sunt suficiente pentru a rezolva criza alimentară cu care ne confruntăm', a recunoscut el.

'De aici necesitatea unui plan de salvare pentru economie', asupra căruia negocierile în Congres ar urma să înceapă în curând, a adăugat înaltul oficial.

În timp ce mulți americani și-au pierdut locurile de muncă și nu au economii, administrația Biden vrea, de asemenea, să se asigure că ajutoarele directe, aprobate deja de Congres, ajung la familiile care au cel mai mult nevoie de ele.

Potrivit Consiliului Economic Național, 'mulți americani s-au confruntat cu dificultăți în primirea primei serii de plăți directe și până la opt milioane de gospodării eligibile nu au primit plățile emise în martie'.

Al doilea ordin executiv așteptat să fie semnat vineri de Biden ar trebui să îmbunătățească drepturile sociale ale angajaților federali.

Președintele Biden va emite un ordin executiv 'în primele 100 de zile' ale mandatului său care va obliga contractanții privați să plătească un salariu minim de 15 dolari pe oră și să le garanteze angajaților lor 'concediu de urgență plătit'.

'Aceste măsuri vor ajuta ca guvernul federal să devină un angajator model și vor duce la restabilirea protecției sociale pentru funcționarii publici de carieră care sunt atât de esențiali pentru țară', a comentat Consiliul Economic Național într-o notă.

Printre măsurile economice imediate, Joe Biden a emis deja un ordin executiv pentru prelungirea moratoriului privind evacuarea din locuințe pentru chiriile neplătite.

Aproximativ 18 milioane de americani trăiesc în continuare din ajutorul de șomaj. Acest ajutor a fost prelungit până la sfârșitul lunii septembrie, precum și posibilitatea de a lua concediu medical plătit în caz de contaminare cu SARS-CoV-2.

Șomajul în SUA se ridica la 6,7% în decembrie, cu mult față de 3,5% în urmă cu un an înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Președintele Joe Biden a emis joi o serie de ordine executive pentru a contracara pandemia de coronavirus. Victoria asupra COVID-19 este condiția sine qua non pentru redresarea economică, susține Biden. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
2
Mon
3
Tue
5
Wed
7

Curs oficial BNM 27 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 -0.0000
USD 17.4546 -0.0000
RON 4.3784 -0.0000
UAH 0.6257 -0.0000
RUB 0.2368 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău