SUA | Biden continuă să aibă un avans în sondaje în preziua scrutinului

  • 02 Noiembrie 2020 19:10
SUA | Biden continuă să aibă un avans în sondaje în preziua scrutinului

Sondajele îl plasează în continuare, ca și în ultimele luni, pe democratul Joe Biden în postura de favorit în alegerile prezidențiale din SUA în preziua scrutinului, însă republicanul Donald Trump afirmă că va demonstra din nou că acestea sunt mincinoase, cum s-a întâmplat și în cazul victoriei sale surpriză din 2016, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit mediei sondajelor de opinie întocmite de site-ul RealClearPolitics, Joe Biden, cu 51% din intențiile de vot, are un avans de 6,7% puncte procentuale asupra lui Donald Trump (44,3%).

Acest avantaj a rămas la nivel global stabil de-a lungul lunilor, chiar dacă uneori a atins vârfuri de circa zece puncte procentuale.

Avansul actual reprezintă mai mult decât dublul celui de care dispunea Hillary Clinton în ajunul votului din urmă cu patru ani. La momentul respectiv, sondajele s-au dovedit a fi relativ corecte privind votul popular, câștigat de democrată.

Pentru a ajunge la Casa Albă, democratul trebuie însă să-și asigure majoritatea marilor electori atribuiți statelor. Pentru a realiza acest lucru atenția se va concentra pe o mână de state-cheie susceptibile să treacă de la o tabără la alta.

Joe Biden conduce confortabil în fața lui Donald Trump în sondajele din Michigan (+5,1 puncte) și Wisconsin (+6,6 puncte), două state din nordul SUA câștigate, spre surprinderea generală, de miliardarul republican în urmă cu patru ani și care au contribuit la victoria sa.

În Pennsylvania, unul dintre statele cele mai urmărite la aceste alegeri, avansul său este puțin mai mic, de 4,3 puncte, mai apropiat de marja de eroare.

În statele-cheie din sudul țării, intențiile de vot sunt mult mai strânse.

În Florida, unde Donald Trump trebuie cu orice preț să câștige dacă nu vrea să-și compromită șansele la un al doilea mandat, candidații sunt umăr la umăr, Joe Biden având un avans de un punct procentual. Democratul conduce potrivit ultimului sondaj al New York Times/Siena (+3 puncte), dar potrivit celui Washington Post/ABC News republicanul este în frunte (+2 puncte).

Aceeași situație și în Arizona, unde Joe Biden are un avans de un punct procentual.

În Carolina de Nord, curbele s-au încrucișat în ultima linie dreaptă și îi acordă acum un ușor avans de 0,6 puncte lui Donald Trump.

Alte site-uri specializate, precum FiveThirtyEight, își calculează mediile diferit și afișează cifre finale sensibil mai favorabile democratului.

Alte institute de sondare etichetate drept republicane îi acordă mai frecvent un avantaj președintelui la final de mandat. Aceste organizații, precum Trafalgar, sunt acuzate de partizanat și că utilizează o metodologie îndoielnică de mai mulți observatori și specialiști în domeniu, dar ele susțin că au reușit să prevadă victoria lui Donald Trump în 2016. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău