SUA: Bernie Sanders denunță ingerința Moscovei, care ar încerca să-l favorizeze

  • 22 Februarie 2020 10:25
SUA: Bernie Sanders denunță ingerința Moscovei, care ar încerca să-l favorizeze

Candidatul la alegerile primare democrate Bernie Sanders, aflat în prezent în fruntea sondajelor, a denunțat vineri ingerința rusească în campania prezidențială americană după informații apărute în Washington Post despre o susținere a candidaturii sale de către Moscova, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit ziarului, responsabili americani l-au informat pe candidatul democrat despre interferențe ale Moscovei în favoarea sa. Aleși ai Congresului au fost de asemenea informați de către serviciile secret despre aceste presupuse intervenții ale Moscovei, potrivit Washington Post, care a dezvăluit primul aceste fapte vineri.

"Cinstit vorbind, puțin îmi pasă să știu dacă Putin mă vrea ca președinte. Mesajul meu către Putin este clar: rămâneți deoparte de alegerile americane și când voi fi președinte mă voi asigura de aceasta", a reacționat Bernie Sanders într-un comunicat.

"În 2016, Rusia a utilizat propaganda pe internet pentru a semăna dezbinare în țara noastră și înțeleg că va reîncepe asta în 2020", a adăugat el.

Dezvăluirile despre o nouă ingerință rusească în alegeri, printr-o manipulare a mesajelor pe rețelele de socializare, s-au înmulțit în ultimele două zile în SUA.

În același timp, serviciile de informații americane au informat de asemenea membri ai Congresului că Moscova încearcă, la fel ca în 2016, să favorizeze victoria președintelui republican Donald Trump.

Nicio legătură nu a fost stabilită în mod oficial între presupusele tentative de ingerință în favoarea lui Donald Trump și cea a lui Bernie Sanders. Mulți analiști apreciază că o nominalizare a lui Bernie Sanders l-ar putea ajuta pe Donald Trump, întrucât programul primului este foarte orientat spre stânga și de aceea el ar fi mai puțin susceptibil să reunească masa largă a alegătorilor decât alți candidați mai centriști.

Democrații au început încă din primele zile ale lunii îndelungatul proces al alegerilor primare care urmează să permită desemnarea candidatului pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Cel de-al treilea act al acestor alegeri primare se desfășoară sâmbătă în statul Nevada.

În cursul alegerilor din 2016, agențiile de informații americane conchiseseră că Rusia încercase să se amestece în acest proces în detrimentul democratei Hillary Clinton. Acest fapt a fost ulterior confirmat de ancheta judiciară a procurorului special Robert Mueller.

În schimb, acesta a apreciat că nu a existat o înțelegere între Rusia și echipa de campanie a lui Donald Trump.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău