SUA au pus sub acuzare cinci agenți ruși din serviciul GRU. Recompense de 10 milioane de dolari pentru informații care să ducă la arestarea lor

  • 06 Septembrie 08:50
SUA au pus sub acuzare cinci agenți ruși din serviciul GRU. Recompense de 10 milioane de dolari pentru informații care să ducă la arestarea lor

Autoritățile judiciare americane au anunțat joi acuzații împotriva a cinci agenți ai serviciilor militare ruse pentru presupusa lor implicare într-un atac cibernetic care a vizat site-uri guvernamentale din Ucraina, în pregătirea pentru invadarea acestei țări în 2022, relatează AFP și Agerpres.

Rechizitoriul îi vizează pe acești cinci agenți ai GRU, serviciul rus de informații militare, precum și pe un civil rus prezentat ca un hacker în vârstă de 22 de ani, Amine Timovici Stigal, deja inculpat în iunie, transmite HotNews.

Aceste șase persoane „sunt responsabile pentru seria de atacuri informatice distructive denumite în mod obișnuit Whispergate”, a declarat, în cursul unei conferințe de presă, la Baltimore, procurorul general adjunct Matthew Olsen de la Divizia de Securitate Nationala a DoJ (Departamentul de Justiție).

Acest atac masiv a vizat în special „infrastructurile civile și sistemele informatice ucrainene fără nicio legatură cu armata sau apărarea națională”, a adăugat el. Acuzații „nu și-au limitat activitățile la Ucraina”, a subliniat Olsen.

„Apoi au vizat sisteme informatice din alte țări care sprijină Ucraina în lupta sa pentru supraviețuire”, în total „26 de parteneri NATO, inclusiv Statele Unite”, a precizat oficialul american.

Departamentul de Stat al SUA oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații care conduc la arestarea fiecăruia dintre acuzați.

Aceste acuzații survin la o zi după ce autoritățile americane au anunțat o serie de măsuri, inclusiv urmăriri penale și sancțiuni, ca reacție la încercări de amestec în alegerile din Statele Unite care sunt atribuite Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Tue
19
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău