SUA au promis asistență financiară vecinilor Ucrainei, pentru a facilita transbordarea și tranzitul transfrontalier al cerealelor ucrainene: „Eforturile României și R. Moldova au fost esențiale”

  • 12 August 2023 09:55
SUA au promis asistență financiară vecinilor Ucrainei, pentru a facilita transbordarea și tranzitul transfrontalier al cerealelor ucrainene: „Eforturile României și R. Moldova au fost esențiale”

Reprezentanții Statelor Unite ale Americii s-au alăturat oficialilor români, moldoveni, ucraineni și ai Uniunii Europene, pentru a sprijini exportul de cereale ucrainene, iar la reuniunea care a avut loc vineri la Galați, Washingtonul a promis asistență financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziționa nave și pentru a facilita transbordarea și tranzitul transfrontalier, informează un comunicat al Ambasadei SUA la București.

În timpul întâlnirii de la Galați, participanții și-au exprimat aprecierea pentru sprijinul continuu și asistența acordate de România și Republica Moldova țării vecine Ucraina, în contextul invaziei pe scară largă a Rusiei și al atacurilor continue cu rachete și drone, inclusiv asupra porturilor și silozurilor, citează News.ro.

„Eforturile României și ale Republicii Moldova de a facilita exportul a milioane de tone de cereale ucrainene au fost esențiale pentru ca milioane de oameni din întreaga lume să nu sufere de foame”, arată Statele Unite.

„Pentru că transformarea dură a alimentelor în armă de către Rusia are consecințe grave pentru populațiile vulnerabile din întreaga lume, Statele Unite, România, Ucraina, Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt hotărâte să contracareze acțiunile barbare ale Rusiei și să găsească soluții viabile. Această întâlnire la nivel înalt arată angajamentul nostru comun de a aduce cerealele ucrainene pe piață, în ciuda eforturilor Rusiei” de a le bloca, transmite Ambasada SUA în România.

Astfel, Statele Unite rămân angajate în parteneriatul cu guvernul și poporul Ucrainei – inclusiv prin acordarea de sprijin financiar și provizii, extinderea rutelor alternative de export și modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene.

Statele Unite vor contribui, de asemenea, la modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar și rutier și transbordare, extinderea accesului la piese pentru vagoanele de tren și liniile de asamblare a căilor ferate și sprijinirea sectorului privat de-a lungul Dunării, în creșterea capacității de export.

Pentru a susține în continuare eforturile regionale, Statele Unite au promis asistență financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziționa nave precum șalupe pilot și pentru a facilita transbordarea și tranzitul transfrontalier, arată comunicatul Ambasadei SUA.

„Aceste măsuri reprezintă un progres în demersurile care vizează sporirea exporturilor de cereale din Ucraina. Cu toate acestea, întreaga responsabilitate pentru creșterea prețurilor la alimente și riscul ridicat pentru populațiile vulnerabile din întreaga lume revine Rusiei”, arată Washingtonul.

Rusia pune pe seama regimului de sancțiuni impus de Occident penuria de alimente, dar această afirmație este falsă. Comunitatea globală nu a vizat prin regimul de sancțiuni exportul de produse agricole din Rusia, inclusiv de fertilizatori, arată SUA.

Statele Unite solicită Rusiei să înceteze imediat atacarea orașelor și infrastructurii ucrainene, să se alăture din nou Inițiativei privind transportul cerealelor prin Marea Neagră (BGSI), să extindă, dezvolte și implementeze pe deplin termenii Inițiativei.

La întâlnirea de la Galați au participat ambasadorul Jim O'Brien, Coordonatorul pentru Sancțiuni din Departamentul de Stat al SUA, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, și șeful adjunct interimar al Misiunii SUA în Republica Moldova, Mary Alexander, alături de ministrul transporturilor și infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministrul moldovean Vladimir Bolea și directorul general al Comisiei Europene pentru mobilitate și transport, Magda Kopczynska.

„Acest demers va aborda insecuritatea alimentară globală cauzată de decizia Rusiei de a se retrage din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Retragerea unilaterală a Rusiei din BSGI și atacurile asupra porturilor și silozurilor de cereale din Ucraina au perturbat piețele de cereale și au lipsit de hrană oameni din întreaga lume - inclusiv pe cei din Sudul Global și pe cei din țări cu cea mai mare insecuritate alimentară”, arată comunicatul Ambasadei SUA.

Prin BSGI au fost exportate peste 32 de milioane de tone de cereale de la începutul lunii august a anului trecut, iar prețurile alimentelor au crescut cu aproximativ 10% de când Rusia s-a retras din acest acord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău