SUA au ordonat retragerea a 160 de soldați americani care antrenau forțele ucrainene

  • 12 Februarie 2022 19:18
SUA au ordonat retragerea a 160 de soldați americani care antrenau forțele ucrainene

Statele Unite au ordonat retragerea a 160 de soldați americani care antrenau forțele ucrainene, pentru a le ''repoziționa în altă parte în Europa'', a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potriivt Agerpres.

Decizia, care privește soldați din Garda Națională din Florida (unul dintre corpurile sale militare de rezervă) aflați în Ucraina din noiembrie anul trecut, a fost luată de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, ca măsură de precauție extremă în fața posibilității iminente a unei invazii rusești, pentru a asigura siguranța și securitatea personalului american din Ucraina, a precizat Departamentul Apărării într-un comunicat, relatează AFP și EFE.

Washingtonul a declarat vineri că o invazie rusă în Ucraina ar putea avea loc ''în orice moment''.

''Această repoziționare nu schimbă hotărârea noastră de a sprijini forțele armate ucrainene, dar ne va oferi mai multă flexibilitate pentru a lucra cu aliații noștri pentru a descuraja agresiunea'', a precizat Pentagonul.

Din 2015, rezerviști din Garda Națională americană efectuează rotații pentru a instrui și consilia armata ucraineană, împreună cu soldați din alte țări NATO, între care Canada și Germania.

Anterior, sâmbătă, ambasada SUA la Kiev a ordonat retragerea personalului său neesențial. De asemenea, mai multe țări europene au recomandat cetățenilor lor să părăsească Ucraina.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat sâmbătă, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că pentru evitarea unui conflict în Ucraina rămâne ''deschisă'' calea diplomatică, dar că va fi nevoie de o ''dezescaladare'' din partea Moscovei.

La rândul său, Lavrov a acuzat SUA că doresc să provoace un conflict în Ucraina prin acuzațiile privind o posibilă invazie iminentă a Rusiei.

Între timp, președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin vor discuta sâmbătă despre Ucraina, a confirmat vineri pentru EFE un oficial de rang înalt al administrației americane. Sursa a explicat că Moscova a propus o conversație telefonică pentru luni, 14 februarie, dar Washingtonul a preferat să o devanseze pentru sâmbătă, ceea ce Kremlinul a acceptat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău