SUA au început o nouă săptămână pe fondul violențelor de stradă din ultimele zile

  • 01 Iunie 2020 19:30
SUA au început o nouă săptămână pe fondul violențelor de stradă din ultimele zile

SUA au început luni o nouă săptămână pe fondul violențelor de stradă înregistrate în ultimele zile în mai multe orașe, în urma incidentului din Minneapolis soldat cu moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american care a decedat după ce un ofițer de poliție alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute, transmite dpa, preluat de Agerpres.

Protestele au degenerat în incendieri și acte de vandalism, iar ciocnirile cu forțele de poliție s-au intensificat.

Poliția din mai multe orașe a fost acuzată de folosirea unor tactici dure contra demonstranților, în timp ce autoritățile au dispus interdicții de circulație în timpul nopții la Washington, Minneapolis, Los Angeles și Houston.

În timpul protestelor au fost arestate câteva sute de persoane, iar mai mulți jurnaliști au fost răniți de poliție.

Duminică seară, noi confruntări între polițiști și manifestanți au avut loc la Philadelphia și New York, precum și într-un centru comercial din Santa Monica, în apropiere de Los Angeles.

Aproximativ 5.000 de soldați din Garda Națională au fost desfășurați în 15 state și în capitala federală Washington, unde numeroși demonstranți s-au comasat în fața Casei Albe, scandând diverse sloganuri și aprinzând focuri. Potrivit cotidianului The New York Times, președintele Donald Trump a fost dus vineri seară într-un buncăr, în timpul unei manifestații similare în fața reședinței oficiale.

Manifestații s-au desfășurat de asemenea la Miami și New York, unde participanții, în special tineri, au scandat 'Black Lives Matter' ('Viața negrilor contează') și 'Nu pot respira' (ultimele cuvinte rostite de George Floyd înainte de a deceda).

Până în prezent, polițistul Derek Chauvin a fost arestat și inculpat pentru omucidere involuntară în cazul George Floys. Polițistul urmează să compară în cursul zilei în fața instanței pentru o primă audiere.

Un video filmat pe 25 mai de către un trecător arată cum un agent de poliție îl ține la sol pe Floyd timp de mai multe minute, cu un genunchi pe gâtul bărbatului, care se plânge că nu mai poate respira. Agentul, un alb, îi răspunde să stea calm, iar un al doilea polițist îi ține la distanță pe trecătorii care încep să se strângă, în timp ce bărbatul țintuit la pământ încetează să se mai miște și pare inconștient. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău