SUA au început manevre militare comune cu 10 țări din sud-estul Asiei

  • 03 Septembrie 2019 15:48
SUA au început manevre militare comune cu 10 țări din sud-estul Asiei

Statele Unite au început luni manevre militare comune fără precedent, alături de 10 țări din sud-estul Asiei, informează AFP, citată de AGERPRES.

La exerciții participă opt nave, patru avioane de luptă și peste 1000 de militari.

Manevrele au început la o bază navală de la sud de stațiunea thailandeză Pattaya și se vor desfășura timp de cinci zile, în special în Golful Thailandei și în Marea Chinei de Sud, a comunicat ambasada americană de la Bangkok.

Luna aceasta, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a participat la o reuniune regională cu reprezentanți de nivel înalt din 10 țări membre ale ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est) pentru a promova strategia președintelui Donald Trump în spațiul indo-pacific, menționează AFP. Intenția Washingtonului este de a se opune Beijingului, în contextul conflictului comercial dintre Statele Unite și China.

Cele două puteri se confruntă și în Marea Chinei de Sud, bogată în resurse revendicate aproape în întregime de China, dar și de unele state vecine, printre care Vietnamul, Filipinele, Malaezia și sultanatul Brunei. Pentru a-și susține pretențiile de suveranitate într-o zonă maritimă vitală pentru comerțul mondial, China a recurs la consolidarea artificială a unor insule aflate sub controlul său, unde a amplasat armament. SUA consideră că aceste acțiuni amenință securitatea regiunii, iar marina militară americană desfășoară periodic operațiuni pentru asigurarea libertății de navigație.

La exercițiile începute luni participă și forțe navale din Myanmar, în ciuda sancțiunilor americane împotriva unor comandanți ai armatei, din cauza epurării etnice a minorității musulmane rohingya.

Manevrele vor permite "cooperarea pentru prioritățile comune în domeniul securității maritime regionale", a declarat viceamiralul Phil Sawyer, comandantul Flotei a 7-a a US Navy, marina militară a SUA. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău