SUA au destructurat o rețea criminală de contrabandă rusă care furniza tehnologie militară americană pentru utilizare în războiul împotriva Ucrainei

  • 20 Octombrie 2022 12:05
SUA au destructurat o rețea criminală de contrabandă rusă care furniza tehnologie militară americană pentru utilizare în războiul împotriva Ucrainei

Doi cetățeni ruși au fost arestați, iar alte câteva persoane au fost acuzate de eludarea sancțiunilor SUA privind contrabanda cu petrol venezuelean și tehnologia militară americană, dintre care o parte a fost folosită în Ucraina, au informat miercuri Departamentul de Stat și Departamentul de Justiție.

Yury Orekhov, coproprietar și director executiv al Nord-Deutsche Industrieanlagenbau (NDA) GmbH, cu sediul la Hamburg, și al Opus Energy Trading LLC, precum și Artem Uss, celălalt coproprietar al NDA, se numără printre cei cinci cetățeni ruși și doi comercianți de petrol venezueleni acuzați într-un dosar de acuzare desecretizat miercuri la tribunalul federal din Brooklyn, New York. Cei doi au fost arestați luni în Germania și Italia, transmite caleaeuropeana.ro.

„După cum se presupune, inculpații au fost facilitatori criminali pentru oligarhi, orchestrând o schemă complexă pentru a obține în mod ilegal tehnologie militară americană și petrol supus sancțiunilor din Venezuela prin intermediul unei multitudini de tranzacții care implicau companii fantomă și criptomonede”, a precizat procurorul american din Brooklyn, Breon Peace, într-o declarație. „Eforturile lor au subminat securitatea, stabilitatea economică și statul de drept în întreaga lume”.

În coordonare cu Departamentul de Justiție al SUA și cu Biroul Federal de Investigații (FBI), Biroul de Control al Activelor Străine (OFAC) din cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA a dezvăluit o rețea rusă care achiziționa tehnologii militare și sensibile cu dublă utilizare de la producători americani și le furniza utilizatorilor finali ruși.

„Datorită sancțiunilor și controalelor la export fără precedent impuse de coaliția noastră largă de parteneri și aliați, Rusia a întâmpinat tot mai multe dificultăți în a-și asigura intrările și tehnologiile critice necesare pentru războiul său brutal împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo. „Știm că aceste eforturi au un efect direct pe câmpul de luptă, deoarece disperarea Rusiei a determinat-o să apeleze la furnizori inferiori și la echipamente învechite. De aceea, vom continua să profităm de orice ocazie pentru a lua măsuri drastice împotriva evitării acestor sancțiuni și a controalelor la export în întreaga lume”, a adăugat oficialul american.

Printre tehnologiile de origine americană pe care Orekhov și compania sa NDA GmbH le-au achiziționat se numără semiconductori și microprocesoare avansate utilizate în avioane de luptă, sisteme de rachete balistice și hipersonice, muniții inteligente, radare, sateliți și alte aplicații militare. Orekhov și NDA GmbH au trimis în cele din urmă aceste produse către utilizatori finali din Rusia, inclusiv către entități incluse în lista de entități a Departamentului de Comerț al SUA, Biroul pentru Industrie și Securitate, încălcând astfel controalele la export din SUA. Componentele americane pe care Orekhov le-a procurat au fost găsite în structura armelor rusești din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău