SUA au anunțat activități de „neutralizare” a armatei private Wagner Group. Caracatița de mercenari ruși s-a întins până în Serbia

  • 13 Ianuarie 2023 16:17
SUA au anunțat activități de „neutralizare” a armatei private Wagner Group. Caracatița de mercenari ruși s-a întins până în Serbia

Activitățile companiei militare private Wagner preocupă autoritățile americane.

În acest sens, Washingtonul lucrează pentru a-i neutraliza activitățile, a declarat Derek Chollet, consilier în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite, în timpul unei vizite în Serbia, scrie Defense Romania.

Potrivit Rador, care citează Tass, Derek Chollet, consilier în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite, a subliniat că "acest grup recrutează soldați atât din Serbia, cât și din alte țări ale lumii", prin urmare, Departamentul de Stat "colaborează cu Guvernul de la Belgrad, precum și cu restul lumii, pentru a-i neutraliza activitățile".

Ziarul Politico, citând date obținute din surse diplomatice, a scris că ''oficialii americani monitorizează din ce în ce mai mult mișcările și activitățile Grupului Wagner, desfășurate în afara Ucrainei'', inclusiv în Serbia și Republica Centrafricană.

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, coordonatorul de comunicații al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat pentru Reuters că Washingtonul era alarmat de furnizarea de arme din RPDC către grupul Wagner. Autoritățile nord-coreene și Ministerul rus de Externe au negat aceste acuzații.

Compania de mercenari e condusă de oligarhul rus Evgheni Prigojin, supranumit și „bucătarul lui Putin”.

Wagner Group - o armată privată tot mai puternică în Rusia

Wagner Group se află în conflict cu Armata rusă, de multe ori acționând individual.

Potrivit Agerpres, Moscova a dezmințit mereu legăturile cu grupurile paramilitare și Wagner nu are o existență legală în Rusia, unde societățile militare private sunt interzise de lege.

Masca a căzut totuși pe jumătate, după ce Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat de Kremlin, a recunoscut la sfârșitul lui septembrie că a fondat Wagner în 2014, calificând organizația drept un "pilon" al apărării intereselor rusești.

Mercenarii săi, a căror prezență a fost documentată de opt ani în Siria de partea regimului lui Bashar al-Assad, sau în Libia, se află acum în Republica Centrafricană sau în Mali, unde sunt acuzați cu regularitate de comiterea de abuzuri împotriva populațiilor civile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău