SUA ar putea trimite Ucrainei sisteme antiaeriene mai performante de tip HAWK

  • 25 Octombrie 2022 18:44
SUA ar putea trimite Ucrainei sisteme antiaeriene mai performante de tip HAWK

Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a trimite în Ucraina echipamente de apărare aeriană HAWK, aflate în depozite, pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva atacurilor rusești cu drone și rachete de croazieră, au declarat doi oficiali americani marți pentru Reuters.

Rachetele de interceptare HAWK ar fi un upgrade al sistemelor de rachete Stinger - un sistem de apărare aeriană mai mic și cu o rază mai scurtă de acțiune - pe care Statele Unite le-au trimis deja Ucrainei după invazia rusă, conform Agerpres. Administrația Joe Biden ar urma să folosească Presidential Drawdown Authority (PDA) pentru a transfera echipamentul HAWK, bazat pe o tehnologie din perioada Vietnamului, dar a fost modernizat de mai multe ori. PDA permite Statelor Unite să transfere rapid sisteme de apărare aflate în depozite, fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situație de urgență.

Sistemul HAWK este predecesorul sistemului de apărare antirachetă PATRIOT, fabricat de Raytheon Technologies, care rămâne în afara discuției pentru Ucraina, au declarat oficialii americani pentru Reuters. Președintele american Joe Biden i-a promis președintelui ucrainean Volodomir Zelenski că Washingtonul va furniza Ucrainei sisteme aeriene de apărare avansate după raidurile devastatoare cu rachete lansate de Rusia la începutul acestei luni. La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Spania intenționează să trimită în Ucraina patru lansatoare HAWK. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, SUA au trimis Kievului asistență de securitate în valoare de aproximativ 17,6 miliarde de dolari, trasmite Digi24.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:0 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău