SUA anunță că războiul dintre Israel și Hamas nu se va extinde. ”Un conflict regional extins în Orientul Mijlociu a fost descurajat”

  • 04 Noiembrie 2023 16:10
SUA anunță că războiul dintre Israel și Hamas nu se va extinde. ”Un conflict regional extins în Orientul Mijlociu a fost descurajat”

Un „conflict regional mai amplu” în Orientul Mijlociu a fost descurajat, a declarat sâmbătă pentru BBC purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din SUA. Generalul de brigadă Patrick S Ryder a declarat că „în acest moment, considerăm că acest conflict este limitat între Israel și Hamas”.

Declarația oficialului american vine pe fondul temerilor că războiul dintre Israel și organizația teroristă Hamas ar fi putut antrena mai multe țări din regiune, cu posibilitatea de a se transforma într-un conflict regional, scrie G4Media.

Intervenția purtătorului de cuvânt al Pentagonului are loc după ce liderul grupării teroriste Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ținut primul său discurs de la atacurile din 7 octombrie, un discurs în care nu a vorbit despre lansarea unui război cu Israelul.

Întrebat dacă Hezbollah a fost descurajat cu succes să intre în conflict, Ryder a spus: „A fost un obiectiv cheie pentru guvernul nostru și pentru Ministerul Apărării să împiedicăm ca acest lucru să devină un conflict regional mai amplu”.

„Acesta este motivul pentru care am desfășurat capacități suplimentare pentru a include două grupuri de atac ale portavioanelor americane în regiune, pentru a ne oferi o varietate de opțiuni și capacități, în cazul în care ar trebui să răspundem la o gamă întreagă de situații neprevăzute”, a mai spus oficialul american.

„Și astfel vedem că, în linii mari, un conflict regional mai amplu a fost descurajat. Și astfel vom continua să facem acest lucru. Nu căutăm niciun conflict cu Iranul. Nu căutăm să avem un conflict în întreaga regiune. Ne concentrăm aici pe limitarea acestui lucru și pe revenirea la o regiune stabilă și sigură cât mai repede posibil”, a încheiat generalul Ryder.

În încercarea de a contracara Iranul – care ajută atât Hamas, cât și pe rivalul Israelului din nord, Hezbollah, un grup politic libanez cu o aripă militară robustă, ambele fiind considerate grupuri teroriste de către SUA – Pentagonul și-a extins foarte mult prezența în Orientul Mijlociu. În urma atacului, SUA a dublat numărul de avioane de luptă din regiune și a desfășurat două portavioane în largul coastelor Israelului.

Statele Unite au trimis în octombrie al doilea portavion în estul Mării Mediterane „pentru a descuraja acțiunile ostile împotriva Israelului sau orice efort de extindere a acestui război în urma atacului Hamas”.

USS Eisenhower și navele sale de escortă s-au alăturat primului portavion desfășurat în regiune în urma atacului sângeros al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, semnalând „angajamentul neclintit al Washingtonului față de securitatea Israelului și hotărârea noastră de a descuraja orice actor statal sau non-statal care încearcă să escaladeze acest război”.

În urma atacului lansat de mișcarea palestiniană Hamas asupra Israelului, secretarul american al Apărării a marți anunțat că SUA vor muta mai aproape de Israel un grup naval, ce include portavionul USS Gerald R. Ford.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău