SUA anunță că în 2022 vor primi 125.000 de refugiați

  • 21 Septembrie 2021 09:12

Statele Unite vor primi 125.000 de refugiați în 2022, un număr dublu față de anul în curs, pentru 'a răspunde necesităților provocate de crizele umanitare din lume', a anunțat luni Departamentul de Stat de la Washington, transmite AFP.

Președintele Joe Biden a creat o mică polemică în aprilie prin refuzul de a urca plafonul - aflat la un nivel istoric scăzut - de 15.000 de refugiați decis de predecesorul său, Donald Trump.

Confruntat cu criticile taberei sale democrate, Biden a majorat acest plafon la 62.500 de persoane care se pot instala cu statut de refugiat în SUA în 2021.

Prin anunțul de luni, el își respectă promisiunea de a dubla această cifră pentru anul fiscal 2022, care începe la 1 octombrie, primul an fiscal complet al mandatului său de președinte.

Acest program îi vizează doar pe refugiații selectați după mai mulți de verificare a dosarelor lor de către agențiile americane de securitate și informații în taberele ONU din lume pentru a fi relocați în SUA. Este vorba în general despre persoanele cele mai vulnerabile, precum vârstnicii, văduvele și cei cu dizabilități.

Joe Biden a declarat în februarie că programul va proteja și membrii comunității LGBT.

Anunțul Departamentului de Stat intervine în contextul în care Statele Unite au evacuat mai multe mii de civili afgani în cadrul retragerii militare din Afganistan încheiate la 30 august.
'Un program de admisie solid este esențial pentru interesele americane în materie de politică externă și obiectivele sale de securitate națională și reflectă valorile fundamentale americane', a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, numărul de refugiați, persoane strămutate în interiorul țării lor și de solicitanți de azil a atins un record de 82,4 milioane în 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău