SUA anunță că Belarusul a impus noi restricții ambasadei sale la Minsk

  • 29 Octombrie 2021 15:38
SUA anunță că Belarusul a impus noi restricții ambasadei sale la Minsk

Trimisa specială a SUA pentru Belarus, Julie Fisher, a criticat vineri noile măsuri prin care guvernul de la Minsk îngrădește funcționarea misiunii diplomatice americane în Belarus, precum închiderea Agenției pentru Dezvoltare Internațională (USAID), relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Aceste măsuri, notificate Washingtonului pe 20 octombrie, includ și închiderea Centrului American de la Minsk, a mai semnalat într-un comunicat Fisher, care urma să fie ambasadoare a SUA în Belarus, dar regimul președintelui Aleksandr Lukașenko și-a retras în luna august acordul pentru această numire.

În plus, ''autoritățile belaruse forțează ambasada SUA să concedieze peste 20 de lucrători belaruși din echipa noastră'', menționează de asemenea reprezentanta Departamentului de Stat al SUA, în opinia ei ''aceste acțiuni reflectând insecuritatea profundă a autorităților belaruse cu privire la rolul diplomației, la legăturile între popoare și societatea civilă independentă''.

Președintele Lukașenko a răspuns în luna august sancțiunilor americane impunând limitarea la cinci a numărului diplomaților americani acreditați la Minsk. "Când Washingtonul reduce cooperarea în toate domeniile și încearcă să ne înăbușe economic țara, obiectiv vorbind nu vedem ce sens ar avea prezența în Belarus a unui personal atât de numeros al misiunii americane", a afirmat atunci MAE de la Minsk.

Belarusul și-a închis la rândul său consulatul de la New York, la cererea Departamentului de Stat american. Statele Unite nu mai au ambasador la Minsk din anul 2008, când Washingtonul a înăsprit sancțiunile împotriva Belarusului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău