SUA afirmă că acordul privind eliberarea ostaticilor din Israel „este aproape”

  • 21 Noiembrie 2023 08:10
SUA afirmă că acordul privind eliberarea ostaticilor din Israel „este aproape”

Un acord de eliberare a ostaticilor luați din Israel în timpul atacurilor Hamas de luna trecută este „mai aproape ca niciodată”, potrivit unui oficial american de rang înalt, relatează BBC. La rândul său, Hamas a anunțat marți că se apropie de "încheierea unui acord de armistițiu" în Fâșia Gaza, a declarat liderul mișcării islamiste palestiniene, Ismail Haniyeh.

„Avem speranțe... dar mai este încă mult de lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, relatează sursa citată.

La un eveniment separat, președintele american Joe Biden a declarat, de asemenea, că el crede că se apropie un acord.

Se estimează că 240 de persoane au fost răpite în atacurile Hamas din 7 octombrie, în timpul cărora au fost uciși 1.200 de israelieni.

De atunci, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 13.000 de persoane din Gaza au fost ucise în teritoriu în campania de represalii a Israelului.

În ultimele zile au crescut indicii că s-ar putea apropia un acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor - inclusiv din partea Qatarului, care a avut un rol esențial în asigurarea eliberării a patru ostatici luna trecută.

În prezent, președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a călătorit în Qatar - unde se desfășoară negocierile privind ostaticii și unde se află sediul conducerii politice a Hamas.

"Mișcarea (Hamas) le-a dat răspunsul său fraților din Qatar și mediatorilor. Ne apropiem de încheierea unui acord de armistițiu", a spus Ismail Haniyeh, citat într-un scurt mesaj pe contul Telegram al mișcării palestiniene

Într-o declarație, CICR a precizat că președintele său, Mirjana Spoljaric, a călătorit acolo pentru a „avansa rezolvarea problemelor umanitare” legate de conflict.

În timp ce CICR a subliniat că nu participă la negocieri directe care să ducă la eliberarea ostaticilor, el ajută la facilitarea eliberărilor odată ce acestea au fost convenite. Până în prezent, grupul a facilitat eliberarea a patru ostatici eliberați de Hamas, o mamă și o fiică, care sunt cetățeni americani, și două femei israeliene în vârstă.

Ambasadorul israelian în SUA, Michael Herzog, a intervenit, de asemenea, spunând că speră că se va ajunge la un acord pentru eliberarea unui număr semnificativ de ostatici „în zilele următoare”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus până în prezent o încetare a atacurilor de represalii ale Israelului în Gaza, afirmând anterior că va lua în considerare o încetare a focului doar atunci când toți ostaticii vor fi eliberați.

Operațiunea sa, care implică lovituri aeriene și de artilerie, precum și trupe terestre, are ca scop eliminarea Hamas. Se estimează că peste 13.000 de persoane au murit până în prezent, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Săptămâna trecută, armata israeliană a declarat că a găsit cadavrele a doi ostatici - Yehudit Weiss, în vârstă de 65 de ani, și soldatul Noa Marciano, în vârstă de 19 ani - în Fâșia Gaza.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău