SUA adoptă un buget militar masiv pentru 2024. Documentul deblochează sute de milioane de dolari în asistență pentru Ucraina

  • 15 Decembrie 2023 09:15
SUA adoptă un buget militar masiv pentru 2024. Documentul deblochează sute de milioane de dolari în asistență pentru Ucraina

Congresul american a adoptat definitiv joi un buget de 886 de miliarde de dolari pentru apărarea Statelor Unite în 2024, documentul prelungind un program de ajutor militar pentru Ucraina, ce permite deblocarea graduală a 300 de milioane de dolari pentru Kiev, relatează Agerpres.

Acest document mai prelungește un dispozitiv de supraveghere electronică internațională extrem de utilizat de agențiile de informații americane, dar criticat de organizații pentru apărarea drepturilor și libertăților private, relatează sursa citată.

Adoptat în Camera Reprezentanților la o zi după votul din Senat, acest buget, în creștere cu aproximativ 3% față de cel din 2023, prevede în special mai multe miliarde de dolari pentru ''consolidarea poziției'' SUA în Asia-Pacific și pentru contracararea influenței Chinei.

Documentul prelungește, de asemenea, un program de ajutor militar pentru Ucraina, ce permite deblocarea graduală a 300 de milioane de dolari pentru Kiev. Această sumă este mult sub cele 61 de miliarde de dolari cerute de președinții american și ucrainean Congresului până la finalul anului, chestiunea fiind încă în dezbatere.

Programul de supraveghere electronică internațională le permite serviciilor de securitate americane să desfășoare activități de supraveghere - inclusiv prin intermediul consultării poștei electronice - a cetățenilor non-americani în străinătate, fără a cere mandat judiciar sistematic.

Un înalt oficial al Casei Albe pledase duminică pentru prelungirea programului. ''Cu ceea ce se întâmplă în Israel, în Ucraina, cu amenințarea reprezentată de China și cu ce se întâmplă cu infrastructurile noastre strategice, cu atacuri cibernetice, ar fi un moment foarte rău pentru a dezarma de o manieră unilaterală'', a explicat el.

Bugetul adoptat de Congres include salariile sporite cu peste 5% ale personalului din Apărare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău