SUA: Administrația Trump vrea să introducă scanarea facială a tuturor călătorilor, inclusiv americani, pe aeroporturi

  • 03 Decembrie 2019 09:51
SUA: Administrația Trump vrea să introducă scanarea facială a tuturor călătorilor, inclusiv americani, pe aeroporturi

Administrația Trump are în plan să propună anul viitor o reglementare conform căreia toți călătorii, inclusiv cetățenii americani, vor trebui fotografiați la intrarea și la ieșirea de pe teritoriul Statelor Unite, transmite marți Reuters, preluat de Agerpres.

Reglementarea, ce ar urma să fie propusă în iulie de Departamentul Securități Interne (DHS), ar fi inclusă într-un sistem mai amplu de localizare a călătorilor la intrarea/ieșirea din SUA.

Planul a atras deja opoziția unor activiști pentru drepturile omului. 'Călătorii, inclusiv cetățenii SUA, nu ar trebui să fie obligați să se supună scanărilor biometrice invazive drept condiție pentru exercitarea dreptului lor constituțional de a călători', a subliniat Jay Stanley, analist principal la Uniunea Americană pentru Libertăți Civile, într-un comunicat emis luni.

Administrația Trump explică, în agenda sa de reglementare, că scanarea facială va combate utilizarea frauduloasă a documentelor de călătorie americane și va ajuta la identificarea infractorilor și a suspecților de terorism.

Administrația mai intenționează să emită în această lună o reglementare separată de extindere accelerată a unui proiect pilot de colectare de fotografii și amprente digitale ale călătorilor străini, desfășurat de agenția vamală și de protecție a frontierelor, parte a DHS.

Un audit intern din anul 2018 a identificat probleme tehnice și operaționale în cursul unui program pilot pe nouă aeroporturi, punând sub semnul întrebării obiectivul DHS de a confirma toate plecările de pe primele 20 de aeroporturi din SUA până în anul fiscal 2021.

Centrul Pew Research a estimat în 2006 că 45% dintre imigranții fără statut legal au intrat în SUA pe baza unei vize valide, dar nu au părăsit teritoriul american după expirarea acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău