SUA acordă Ucrainei un pachet de ajutor militar și umanitar în valoare de 40 miliarde de dolari

  • 11 Mai 2022 16:48
SUA acordă Ucrainei un pachet de ajutor militar și umanitar în valoare de 40 miliarde de dolari

Camera Reprezentanților a Statelor Unite a adoptat marți seară un pachet de ajutor militar și umanitar în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, la câteva săptămâni după ce parlamentarii americani au aprobat cu o majoritate covârșitoare un ajutor de urgență de 13,6 miliarde de dolari pentru efortul de război.

Totalul – aproximativ 53 de miliarde de dolari pe parcursul a două luni – depășește suma solicitată de președintele Biden – 33 miliarde de dolari – și este pe cale să devină cel mai mare pachet de ajutor extern care a trecut prin Congres cel puțin în ultimele două decenii, potrivit New York Times și Digi24.

Votul din Camera Reprezentanților transmite un mesaj clar, că Statele Unite sunt alături de poporul ucrainean împotriva agresiunii ruse, a declarat purtătoare de cuvânt a administrației Biden, Jen Psaki.

„Asistența noastră până în prezent, împreună cu contribuțiile aliaților și partenerilor noștri, a fost esențială pentru a-i ajuta pe ucraineni să câștige bătălia pentru Kiev și să-și apere libertățile. Resursele suplimentare incluse în acest proiect de lege ne vor permite să trimitem mai multe arme, cum ar fi artileria, vehiculele blindate și muniția, în Ucraina. Și ne vor ajuta să ne refacem reservele și să sprijinim trupele americane pe teritoriul NATO”, a afirmat Psaki, potrivit Digi24.

Pachetul de ajutor de 40 miliarde de dolari pentru Ucraina a fost susținut de pledoarii urgente atât din partea liderilor ucraineni, cât și din partea administrației Biden, care a avertizat Congresul săptămâna aceasta că va fi nevoie de mai mult ajutor financiar înainte de 19 mai pentru a continua să ofere sprijin militar.

De altfel, cu câteva ore înainte de votul din Camera Reprezentanților, Oksana Markarova, ambasadorul ucrainean în Statele Unite, s-a întâlnit separat cu republicanii și democrații din Senat, unde se îndreaptă acum pachetul de măsuri, pentru a cere personal adoptarea rapidă a acestuia, relatează NY Times.

Pachetul ar urma să ofere 6 miliarde de dolari pentru armament, sprijin în domeniul informațiilor, instruire și alte tipuri de asistență în domeniul apărării pentru forțele ucrainene, precum și 8,7 miliarde de dolari pentru suplimentarea echipamentelor americane trimise în această țară. De asemenea, 3,9 miliarde de dolari ar urma să fie alocate pentru operațiunile Comandamentului European, inclusiv pentru sprijin în materie de informații și pentru acordarea de indemnizații pentru condiții dificile trupelor din regiune.

Totodată, legislația i-ar permite președintelui Biden să autorizeze transferul rapid a până la 11 miliarde de dolari sub formă de echipamente, arme și provizii de apărare americane.

De asemenea, legislația facilitează alocarea a 13,9 miliarde de dolari pentru Departamentul de Stat, cea mai mare parte fiind destinată Fondului de Sprijin Economic pentru a ajuta guvernul Ucrainei să continue să funcționeze. Alte 4,4 miliarde de dolari ar urma să fie alocate pentru asistență alimentară de urgență în Ucraina și în întreaga lume, în condițiile în care războiul perturbă aprovizionarea și distribuirea alimentelor în țară. În plus, măsura ar urma să permită alocarea a 900 milioane de dolari sub formă de asistență pentru refugiații ucraineni, inclusiv pentru locuințe, limba engleză sau servicii de sprijin pentru victimele traumelor.

Până acum, Statele Unite au eliberat deja aproape 14 miliarde de dolari pentru criza din Ucraina, potrivit Digi24.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău