SUA: Acord în Congres pentru un buget federal de 1.600 de miliarde de dolari

  • 08 Ianuarie 11:15
SUA: Acord în Congres pentru un buget federal de 1.600 de miliarde de dolari

Congresul Statelor Unite a anunțat duminică un acord bipartizan privind bugetul federal total pentru anul fiscal 2024, făcând un pas către evitarea unei paralizii a administrației americane în acest an al alegerilor prezidențiale, relatează Agerpres.

Acordul privind un plafon de cheltuieli federale de aproximativ 1.600 de miliarde de dolari a fost anunțat de președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și de liderii democraților din Congres, după săptămâni de negocieri, menționează Agerpres.

Decizia a fost aplaudată rapid de președintele Joe Biden, care a declarat într-un comunicat că acordul "ne aduce cu un pas mai aproape de evitarea unui +shutdown+ inutil al guvernului și de protejarea priorităților naționale importante".

Dar timpul presează pentru ca partidele rivale din Congres să cadă de acord asupra detaliilor cheltuielilor și să adopte un text înainte de termenul limită de la 9 ianuarie, când unele agenții federale nu vor mai avea finanțare.

Acordul include o creștere a cheltuielilor Pentagonului la 886,3 miliarde de dolari, cu peste 100 de miliarde de dolari dincolo de nivelul cheltuielilor non-militare stabilite de democrați.

"Asigurând 772,7 miliarde de dolari în finanțare discreționară non-apărare, putem proteja prioritățile naționale esențiale, cum ar fi beneficiile veteranilor, îngrijirea sănătății și asistența alimentară de reducerile draconice dorite de extremiștii de dreapta", au subliniat Chuck Schumer, liderul majorității din Senat, și Hakeem Jeffries, liderul grupului democrat din Camera Reprezentanților, într-un comunicat comun.

Acordul "deschide calea pentru ca Congresul să acționeze în următoarele săptămâni cu scopul de a menține priorități importante de finanțare pentru poporul american și pentru a evita un +shutdown+ al guvernului", au subliniat ei.

În comunicatul său, Joe Biden a menționat că acordul "respinge tăierile sumbre din programele pe care se bazează familiile care muncesc din greu și deschide calea pentru adoptarea proiectelor de lege de finanțare pentru întregul an care răspund nevoilor poporului american și sunt ferite de politicile extreme".

Dar riscă să irite aripa cea mai la dreapta a grupului republican din Camera Reprezentanților, dintre care mulți au insistat asupra necesității de a strânge cureaua pe plan bugetar.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău