SUA au dotat Serviciul Vamal cu zece seturi de ultima generație pentru efectuarea controlului fizic la posturile vamale

  • 20 Februarie 13:12
SUA au dotat Serviciul Vamal cu zece seturi de ultima generație pentru efectuarea controlului fizic la posturile vamale

Zece seturi de echipamente performante pentru efectuarea controlului fizic în contracararea contrabandei la frontierele Rep. Moldova au fost donate astăzi Serviciului Vamal de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Valoarea totală a donației este de aproape  trei milioane de lei, transmite Radio Chișinău.

Serviciul Vamal a fost dotat cu zece seturi de ultima generație pentru efectuarea controlului fizic la posturile vamale. Acestea vor asigura depistarea mai rapidă a mărfurilor de contrabandă și totodată vor contribui la fluidizarea traficului rutier de la punctele de frontieră.

Un set include mai multe ustensile, printre care un endoscop cu o cameră de filmat, oglindă de control, lanternă, clește, kit pentru controlul manual al măsurării densității de radiație. Valoarea unui astfel de set este de 283 de mii de lei, a declarat șeful Serviciului Vamala, Igor Talmazan.

„Kit-urile respective sunt de ultima generație, o dotare electronică și fizică pentru efectuarea unui control vamal care permite identificarea imaginilor,  fixarea imaginilor și documentarea cazului. Vorbim de postul vamal Sculeni, Leușeni, postul vamal Giurgiulești și echipele mobile. Costul total este de 2 830 000 lei”, a spus Igor Talmazan.

Aceste echipamente vor asigura controale fizice mai rapide și vor reduce din timpul de așteptare pentru călători, a declarat în cadrul ceremoniei de donație ambasadorul Statelor Unite, Kent Logsdon.

 „SUA  se bucură că poate oferi o asistență pentru Rep. Moldova, prin ultima donație, pe care am putut-o oferi prin intermediul Agenției de Dezvoltare a Statelor Unite. Cunoaștem dificultățile frontierelor cauzate de teribilul război rus dus în Ucraina și orice stă în putința noastră pentru a ajuta și îmbunătăți capacitățile Serviciului Vamal al Rep. Moldova, pentru a fi mai rapid, mai bun, capabil să găsească contrabanda și să fluidizeze traficul de mașini la punctele de frontieră”, a declarat Kent Logsdon.

Seturile donate includ echipamente ce permit determinarea densității obiectelor și dimensiunilor acestora, detectarea pereților falși sau a compartimentelor ascunse în mijlocul de transport, vizualizarea detaliilor obiectelor transportate fără a fi necesară dezasamblarea mijloacelor de transport pentru a reduce riscurile de deteriorare a mărfurilor transportate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău