SUA, „profund îngrijorate” de acuzațiile Marii Britanii privind intențiile Rusiei de a destabiliza Ucraina. Reacția Moscovei

  • 23 Ianuarie 2022 10:17
SUA, „profund îngrijorate” de acuzațiile Marii Britanii privind intențiile Rusiei de a destabiliza Ucraina. Reacția Moscovei

Statele Unite au calificat acuzațiile Marii Britanii, conform cărora Moscova încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina, drept „profund îngrijorătoare”, a declarat Casa Albă sâmbătă ca răspuns la o declarație a ministerului de externe de la Londra. În schimb, Moscova respinge acuzele, pe care le consideră „absurde”.

„Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-și hotărî propriul viitor și suntem alături de partenerii noștri aleși democratic în Ucraina”, a declarat Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a denunțat sâmbătă „amploarea activității ruse ce vizează subminarea Ucrainei”.

„Conform informațiilor noastre, guvernul rus încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev, în timp ce intenționează să invadeze și să ocupe Ucraina”.

Au fost menționați deputat ucrainean Evhen Muraiev, ca potențial candidat pentru o conducere pro-rusă, Serghei Arbuzov (viceprim-ministru în perioada 2012 - 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluev (care a condus administrația prezidențială sub Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fostul secretar adjunct al Consiliului național de securitate și apărare al Ucrainei) și Mikola Azarov (prim-ministrul Ucrainei în perioada 2010 - 2014).

Rusia a respins însă duminică acuzațiile Marii Britanii, calificându-le drept absurde.

„Solicităm Ministerul britanic de Externe să înceteze să mai răspândească absurdități”, a reacționat Ministerul rus de Externe pe Twitter.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău