SUA | ''Am avut un plan prost'': foștii șefi ai servicului de securitate de la Capitoliu își analizează eșecul

  • 24 Februarie 10:11
SUA | ''Am avut un plan prost'': foștii șefi ai servicului de securitate de la Capitoliu își analizează eșecul

Serviciile americane de informații au subestimat riscurile care planau asupra Capitoliului de la Washington la 6 ianuarie, astfel încât dispozitivul de securitate nu a fost adaptat pentru a contracara "criminali pregătiți pentru război", au admis marți înalți responsabili în timpul unei audieri în Senat.

După achitarea lui Donald Trump, acuzat că i-a incitat pe partizanii săi să atace sediul democrației americane, Congresul SUA a deschis o nouă fază a anchetei, similară celei de după atacurile teroriste de la 11 septembrie, pentru a înțelege cum s-a putut întâmpla ceea ce era de neimaginat și a împiedica repetarea pe viitor a acestei "zile întunecate". 

În prima zi a eforturilor lor, membrii a două comitete senatoriale au audiat înalți responsabili ai securității Capitoliului, dintre care unii, demisionari, nu au mai vorbit public niciodată după acest asalt.

Dincolo de dezacordurile cu privire la rolurile lor, toți au dat vina pe eșecul serviciilor de informații și pe încetineala cu care Pentagonul a desfășurat întăriri.

"Fără informațiile necesare pentru a se pregăti în mod adecvat, poliția Capitoliului avea efective insuficiente pentru a face față unei gloate extrem de violente", a spus fostul său comandant Steven Sund.

"Pe baza informațiilor de care dispuneam, în mod eronat am crezut că suntem pregătiți", a declarat fostul sergent de la Camera Reprezentanților Paul Irving. "Știm acum că am avut un plan prost", a adăugat el, declarându-se "profund zguduit" de această lovitură în forță ucigașă.

Steven Sund și Paul Irving au reamintit că un raport din 3 ianuarie considera "scăzut sau improbabil" riscul unor "acte de nesupunere civilă" cu ocazia manifestației partizanilor lui Donald Trump, în momentul în care Congresul urma să certifice victoria democratului Joe Biden la alegerile prezidențiale.

Serviciile de informații federale au atras atenția asupra "unui risc de violențe" a căror "țintă să fie Congresul", dar "nu au menționat niciodată un asalt coordonat", a subliniat Paul Irving.

Or, protestatarii "au venit echipați pentru o insurecție violentă", potrivit lui Steven Sund. "Aveau arme, muniție chimică, explozivi. Acești criminali erau pregătiți pentru război", a adăugat el.

Cinci persoane au murit în asalt, printre care un polițist lovit cu un extinctor.

Cu o zi înainte de atac, un raport al unui birou local al FBI alertase asupra unor apeluri mai specifice de a trece "la luptă", însă documentul, transmis în acea seară poliției Capitolului, nu a circulat în intern, a dezvăluit Steven Sund.

"A te mulțumiți să apeși pe "trimite" nu este suficient pentru un raport de această natură", a comentat senatoarea democrată Amy Klobuchar, apreciind că această lipsă de comunicare este "foarte îngrijorătoare".

 Martorii au mai criticat Pentagonul, care a așteptat câteva ore înainte de a desfășura Garda Națională.

În fața violenței intrușilor, Steven Sund a explicat că a solicitat întăriri foarte devreme.

Potrivit acestuia, un ofițer superior, Walter Piatt, i-ar fi răspuns: "Nu-mi place imaginea Gărzii Naționale aliniate în fața Capitolului".

Martor la discuție, șeful poliției din Washington, Robert Contee, a spus că a fost "stupefiat" de răspuns. "Părea că trebuie să bifeze căsuțe pe când agenții erau pe punctul de a lupta pentru viața lor", a spus el.

"Este clar că Garda Națională nu a răspuns rapid", a apreciat Paul Irving.

Notă discordantă, Steven Sund l-a acuzat pe sergentul de la Camera Reprezentanților că și-a exprimat și el, înainte de atac, scepticismul său cu privire la mobilizarea soldaților. "Era îngrijorat de imaginea oferită", a spus el.

"Este fals", a răspuns Paul Irving. "Problemele de imagine nu ne-au determinat alegerile", a adăugat.

Steven Sund a mai afirmat că l-a contactat pe Paul Irving la ora 13:09 în ziua asaltului pentru a primi undă verde ca să ceară întăriri. Acesta din urmă a spus că nu-și amintește și că nu are nicio înregistrare a acestui apel pe telefonul său.

Senatorii le-au cerut să le transmită rapoartele despre apelurile și mesajele lor.

Parlamentarii celor două partide, care își vor relua activitatea săptămâna viitoare, și-au arătat disponibilitatea de a lucra "constructiv", lăsând deoparte divergențele afișate în timpul procesului lui Donald Trump.

La 13 februarie, 57 din cei 100 de senatori au decis că fostul președinte republican a fost vinovat de "incitare la insurecție", dar ar fi fost nevoie de o majoritate de 67 congresmeni pentru ca acesta să fie condamnat. Majoritatea aleșilor partidului său au votat pentru achitarea lui.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Fri
15
Sat
11
Sun
10
Mon
12
Tue
13

Curs oficial BNM 07 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 0.1198
USD 17.8399 0.0625
RON 4.3609 0.0243
UAH 0.6431 0.0018
RUB 0.2391 0.0012
Arhivă Radio Chișinău