Studiul care arată ce se întâmplă cu creierul unei persoane expuse mult timp la lumina emisă de telefoane

  • 19 Octombrie 2019 18:27
Studiul care arată ce se întâmplă cu creierul unei persoane expuse mult timp la lumina emisă de telefoane

Expunerea pe termen lung la lumina albastră emisă de smartphone-uri, laptopuri și alte dispozitive electronice mobile ar putea să provoace leziuni cerebrale și să accelereze procesul de îmbătrânire...

Expunerea pe termen lung la lumina albastră emisă de smartphone-uri, laptopuri și alte dispozitive electronice mobile ar putea să provoace leziuni cerebrale și să accelereze procesul de îmbătrânire, potrivit unui studiu realizat recent de cercetători de la Universitatea de Stat Oregon din Statele Unite.

Experimentele realizate pe drosofile comune au arătat că expunerea prelungită la acest spectru luminos le-a afectat mobilitatea și a cauzat deteriorarea celulelor lor cerebrale, potrivit Agerpres.

Studiul, publicat în revista Aging and Mechanisms of Disease, a demonstrat că până și muștele oarbe - care prezentau o mutație ce a împiedicat dezvoltarea ochilor - au suferit un tip similar de leziuni, ceea ce înseamnă că muștele din experiment nu trebuiau neapărat "să vadă" lumina albastră pentru a fi afectate de către ea.

Autorii studiului spun că descoperirea lor i-a făcut să se întrebe dacă nu cumva petrecerea unei perioade prea mari de timp în lumină artificială poate să afecteze sănătatea generală a oamenilor.

Jaga Giebultowicz, profesoară la Departamentul de Biologie Integrată din cadrul Universității de Stat Oregon, a făcut următoarele precizări: „Oamenii sunt supuși tot mai mult la lumina din spectrul albastru, deoarece LED-urile obișnuite emit o proporție ridicată de lumină albastră”.

„Dar această tehnologie, iluminatul cu LED, chiar și în cele mai dezvoltate țări, nu este folosită de suficient de mult timp pentru a-i cunoaște efectele asupra speranței de viață a oamenilor”.

Autorii cercetării au expus drosofile la mai multe tipuri de lumină, insectele petrecând 12 ore în lumină, altele 12 ore în întuneric în cadrul ciclului lor zilnic de viață.

Musculițele dintr-un al treilea grup au fost ținute doar în întuneric pe durata studiului.

Cercetătorii spun că muștele expuse la lumina albastră au prezentat leziuni la nivelul celulelor retiniene și la nivelul neuronilor și că au avut durate de viață considerabil mai mici în comparație cu drosofilele ținute într-un întuneric constant.

De asemenea, muștele expuse la lumina albastră au demonstrat o abilitate redusă de cățărare - un semn obișnuit al îmbătrânirii.

Chiar și expunerea la o lumină relativ blândă a determinat o scurtare a duratei de viață cu 5-15%, au adăugat oamenii de știință.

Totuși, coordonatoarea cercetării a subliniat faptul că rezultatele studiului nu pot fi aplicate în cazul oamenilor, întrucât creierul uman „primește mult mai puțină lumină albastră decât cele ale muștelor”.

„Putem doar să spunem că expunerea pe termen lung la lumina albastră are efecte dăunătoare asupra celulelor - și că celulele din muște și cele din oameni funcționează într-un fel similar”, a adăugat ea.

Apoi, cercetătorii din Oregon au realizat experimente pe muștele oarbe și au descoperit că și duratele de viață ale acestora "erau considerabil reduse în urma expunerii la lumina albastră", fapt ce atestă că "leziunile cerebrale și deficiențele locomotorii nu depind de degradarea retinei".

„A fost foarte clar pentru noi că deși lumina fără spectrul albastru a scurtat cu foarte puțin speranța lor de viață, doar lumina albastră le-a redus durata de viață într-o manieră foarte dramatică”, a adăugat Jaga Giebultowicz.

Cercetătorii le sfătuiesc pe persoanele care doresc să își protejeze ochii de lumina albastră să poarte ochelari cu lentile de culoarea chihlimbarului, care pot să filtreze lumina albastră, dar și să modifice setările smartphone-urilor și pe cele ale altor dispozitive mobile pentru a bloca emisiile de lumină albastră.

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău