STUDIU | Yoga practicată zilnic poate reduce tensiunea arterială cu circa 10%

  • 30 August 2018 14:09
STUDIU | Yoga practicată zilnic poate reduce tensiunea arterială cu circa 10%

Yoga ar putea avea efecte benefice asupra persoanelor hipertensive, similare celor ale medicamentelor prescrise în mod obișnuit pentru reducerea tensiunii arteriale, sugerează o cercetare realizată în Canada.

Studiul a descoperit că voluntarii care sufereau de hipertensiune au observat îmbunătățiri în urma unor sesiuni zilnice de doar 15 minute de yoga, notează The Telegraph.

Aproximativ 12 milioane de adulți iau medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, cel mai important factor declanșator al bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.

60 de voluntari hipertensivi au luat parte la studiul recent. Conform rezultatelor, doar 15 minute de exerciții yoga, precum postura ''câinele cu fața la sol'', practicate de cinci ori pe săptămână, au contribuit la reducerea valorilor tensiunii participanților cu 10%.

Potrivit oamenilor de știință, efectul este similar cu cel al unei doze de medicament diuretic, remediu prescris în mod obișnuit pentru hipertensiune, notează The Telegraph.

Ashok Pandey, în vârstă de 16 ani, care a condus cercetarea în cadrul unui proiect școlar, a declarat că participanții au avut de ales între practicarea unor posturi yoga pentru începători, sesiuni de relaxare, exerciții de întindere sau tehnici de respirație profundă.

După trei luni, grupul care a practicat yoga a înregistrat o scădere a tensiunii arteriale cu până la 9,7%.

Subiecții care au apelat la tehnicile de respirație profundă au prezentat o scădere a tensiunii arteriale cu până la 7,1%, iar cei din grupul celor care au practicat exerciții de întindere au prezentat o reducere cu până la 4,5%. Sesiunile simple de relaxare nu au avut, însă, niciun efect în acest sens.

Lucrarea lui Ashok Pandey, susținut că Centrul de îngrijire cardiacă Cambridge din Canada, a fost prezentată la congresul Societății europene de cardiologie din Munchen, Germania.

''Rezultatele sugerează că yoga poate fi un instrument important pentru reducerea tensiunii arteriale. Acestea sunt posturi simple, care nu necesită multă flexibilitate și pot fi realizate de oricine, astfel că pot fi puse în aplicare pe scară largă'', a susținut Pandey care a explicat că ''mare parte dintre beneficii pot fi atribuite respirației profunde''.

''Este relevant din punct de vedere clinic. Nu este vorba despre un înlocuitor al medicației, ci despre încorporarea yoga în cadrul programelor existente'', a adăugat tânărul care recrutează cinci sute de persoane în vederea realizării unui studiu clinic la universitatea canadiană Laval.

Dr. Paul Poirier, cercetător în cadrul acestei universități, a declarat că yoga poate fi un instrument ''interesant'' pentru ''o mai bună modulare a nivelului de stres (a pacienților hipertensivi) și totodată a tensiunii arteriale''.

Profesor Charalambos Antoniades de la Universitatea Oxford a explicat că, prin comparație, un medicament diuretic reduce tensiunea arterială cu circa 20%.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău