Studiu WatchDog | Posturile TV independente au cel mai mare impact în formarea opiniei publice din Republica Moldova

  • 28 Februarie 2023 14:16
Studiu WatchDog | Posturile TV independente au cel mai mare impact în formarea opiniei publice din Republica Moldova

În Rep. Moldova posturile TV independente au cel mai mare impact în formarea opiniei publice, dar există și televiziuni care preiau anumite narațiuni propagandistice ale Fed. Ruse, arată un raport prezentat astăzi de Comunitatea WatchDog.MD. Totodată, la aceste televiziuni Uniunea Europeană și liderii europeni sunt prezentate în contexte negative. Cercetarea a fost realizată în noiembrie anul trecut, iar între timp, televiziunile pro-rusești monitorizate au rămas cu licențele suspendate, transmite Radio Chișinău.

În cadrul studiului, experții au analizat cum au fost reflectate în știrile de la opt televiziuni 12 țări, 4 organizații internaționale și 11 lideri străini din Europa, America de Nord și Asia.

Potrivit cercetării, cea mai mare pondere în formarea opiniei publice o au știrile televiziunilor independente, JurnalTV, ProTV și TV8, în proporție de 56,8%, în timp ce televiziunile RTR Moldova, Primul în Moldova și NTV Moldova au o cotă de impact de 19,2%.

Potrivit expertului Asociației WatchDog, Valeriu Pașa, peste jumătate din știrile de la televizor sunt despre Federația Rusă și Ucraina:

Un aspect foarte important privind imaginea de ansamblu este influența sau ponderea celor mai vizionate posturi TV în formarea opinii publice. Pe primul loc este postul ProTV Chișinău, pe locul doi este Jurnal TV, care este urmat de Prime, și Tv8. Ce e cel mai important, analiza similară de cinci ani în urmă, arată că 2/3 din ponderea știrilor despre subiecte internaționale în Rep. Moldova erau controlate de Federația Rusă. Astăzi, însă anume posturile TV independente sunt cele mai influente în informarea cetățenilor despre ce se întâmplă în lume”, a afirmat Valeriu Pașa.

Cea mai mare pondere a mențiunilor în știri a revenit Rusiei, care în majoritatea cazurilor a fost reflectată în context negativ. Pe locurile doi și trei sunt informațiile despre Ucraina și Uniunea Europeană, ambele menționate preponderent  în contexte pozitive sau neutre:        

Va dura până când va fi eradicat efectul multianual al propagandei ruse care a dominat mult timp în spațiul media de la noi. Rolul televiziunii a scăzut în formarea opiniilor geopolitice, plus să nu uităm că dezinformarea în mediul online nu a dispărut nicăieri. Televiziunile noastre nu fac propagandă ele informează. Televiziunile ruse fac propagandă și evident efectul de convingere este mult mai mare, respectiv mai este foarte mult de muncă”, a precizat Valeriu Pașa.

Studiul care a vizat cele mai vizionate opt televiziuni, conform Barometrului de opinie publică din luna noiembrie anul trecut a fost realizat în perioada 23 octombrie - 1 decembrie 2022.

Între timp, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 decembrie anul trecut, licențele deținute de șase televiziuni din Rep. Moldova, inclusiv trei din cele opt monitorizate,  au fost suspendate pe perioada stării de urgență pentru încălcarea obligațiilor de informare corectă în conformitate cu legislația audiovizuală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău