STUDIU | Virusurile care provoacă răceală și gripă rareori infectează o persoană în același timp

  • 18 Decembrie 2019 13:41
STUDIU | Virusurile care provoacă răceală și gripă rareori infectează o persoană în același timp

Riscul ca o persoană care suferă de răceală să contracteze gripă este redus, și viceversa, conform rezultatelor unui studiu de amploare realizat în Regatul Unit, citat de UPI marți. Aceste concluzii pot ajuta atât la îmbunătățirea predicției epidemiilor de gripă și răceală, ca și la identificarea unor noi modalități de control a răspândirii acestor probleme de sănătate, au indicat cercetătorii.

Interacțiunea dintre răceală și gripă a fost observată și anterior de oamenii de știință, însă acesta este primul studiu suficient de amplu pentru a oferi dovezi solide ale acesteia, potrivit autorilor cercetării.

Echipa de oameni de știință a testat unsprezece tipuri de virusuri respiratorii din peste 44.000 de eșantioane prelevate de la peste 36.000 de persoane suferind de o boală respiratorie acută. Dintre acestea, 35 de procente au fost testate pozitiv cu un virus. Dintre acestea, 8 procente erau infectate cu mai mult de un tip de virus.

Cea mai semnificativă interacțiune s-a observat între virusurile gripale A și rinovirusuri, o cauză a răcelii comune. Prin tehnici de modelare computerizată s-a constatat că interacțiunile dintre cele două care au inhibat infecția cu ambele se manifestă atât la nivel individual cât și la nivel de populație.

Pacienții cu gripă A prezintă un risc redus cu aproximativ 70 de procente de a fi infectați și cu rinovirus în comparație cu cei care au contractat alte tipuri de virus, potrivit studiului publicat la data de 16 decembrie în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Un tipar cu adevărat izbitor din informațiile noastre este reducerea cazurilor de virus respirator rinovirus, un virus comun ce provoacă răceala ușoară, care se manifestă pe timpul iernii, în jurul perioadei în care activitatea gripei crește", a declarat autoarea principală a studiului, Sema Nickbakhsh, din cadrul Centrului de Virusologie al Universității din Glasgow.

''Așa cum leii și hienele concurează pentru resursele de hrană din Masai Mara, credem că virusurile respiratorii pot concura pentru resursele din tractul respirator", a explicat cercetătoarea într-un comunicat emis de organizația pentru Cercetare și Inovare din Regatul Unit (UKRI).

''Există diverse posibilități pe care le investigăm, cum ar fi faptul că aceste virusuri concurează pentru celulele organismului pe care vor să le infecteze, sau că răspunsul imun la un virus face mai dificil ca un alt virus fără legătură să infecteze aceeași persoană'', a adăugat Nickbakhsh, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău