STUDIU | Virusul SARS-CoV-2, detectat în apele reziduale dintr-un oraș brazilian în noiembrie 2019

  • 09 Martie 2021 16:17
STUDIU | Virusul SARS-CoV-2, detectat în apele reziduale dintr-un oraș brazilian în noiembrie 2019

Un studiu a demonstrat prezența coronavirusului SARS-CoV-2 în apele reziduale din orașul brazilian Florianópolis în noiembrie 2019, cu circa trei luni înainte de confirmarea primului caz de COVID-19 în Brazilia, iar odată cu apariția primelor cazuri clinice în regiunea din care face parte acest oraș a crescut încărcătura virală a virusului detectat în mostrele colectate din apele reziduale, relatează marți agenția EFE.

Studiul, realizat de Universitatea din Burgos (Spania) împreună cu Universitatea Federală braziliană din Santa Catarina și publicat de revista Science of the Total Environment, a analizat apele reziduale umane colectate direct din sistemul de canalizare al orașului brazilian în perioada octombrie 2019 - martie 2020.

Virusul a fost detectat prin diferite sisteme RT-qPCR recomandate de centrul american de control al bolilor și de autoritățile europene, rezultatele mostrelor pozitive fiind apoi confirmate de un laborator independent. ARN-ul virusului SARS-CoV-2 a fost detectat pe 27 noiembrie 2019, element confirmat într-un laborator independent și printr-o analiză de segmentare a mostrei apei reziduale din orașul brazilian.

Mostrele din cele trei analize ulterioare (în decembrie 2019, februarie 2020 și martie 2020) au avut de asemenea rezultate pozitive la toate testele RT-qPCR, cu o creștere puternică pentru mostrele colectate la începutul lui martie 2020.

Așadar, studiul relevă prezența și circulația virusului în Brazilia cu cel puțin trei luni înaintea confirmării primului caz de COVID-19 în această țară, cu circa două luni înaintea confirmării primului caz pe continentul american și cu aproximativ o lună înaintea comunicării primelor cazuri clinice în orașul chinez Wuhan la sfârșitul lui decembrie 2019.

Rezultatele cercetării din orașul brazilian mai relevă că încărcătura virală a virusului SARS-CoV-2 s-a menținut constantă până la începutul lunii martie 2020, apoi a crescut, iar această creștere coincide cu confirmarea primelor cazuri de COVID-19 în regiunea Santa Catarina, unde se află orașul Florianópolis.

Pe de altă parte, acest studiu evidențiază utilitatea monitorizării apelor reziduale pentru prezența virusului SARS-CoV-2 în comunitate, ca instrument de alertă timpurie pentru evaluarea tendinței epidemiei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău