Studiu | Vaccinul anti-Covid al Pfizer are o eficacitate de 93% în prevenirea spitalizării minorilor de peste 12 ani

  • 21 Octombrie 2021 14:28
Studiu | Vaccinul anti-Covid al Pfizer are o eficacitate de 93% în prevenirea spitalizării minorilor de peste 12 ani

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Pfizer și BioNTech are o eficacitate de 93% în ceea ce privește prevenirea spitalizării tinerilor cu vârsta între 12 și 18 ani, arată un studiu de mici dimensiuni publicat marți de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, relatează CNBC, potrivit HotNews.ro.

Studiul realizat de CDC a urmărit 464 de pacienți cu vârsta între 12 și 18 ani ce au fost internați în 19 spitale de pediatrie din Statele Unite între lunile iunie și septembrie ale acestui an, când varianta Delta a început să se răspândească vertiginos în această țară, notează sursa citată.

Deși aproximativ 72% din tineri au avut cel puțin și o altă problemă medicală care i-a plasat într-una din categoriile de risc pentru dezvoltarea unor forme grave ale COVID-19, cercetătorii au descoperit că 97% din cei care au ajuns în spital nu au fost vaccinați împotriva coronavirusului.

„Aceste date sugerează că creșterea ratei de vaccinare în rândul acestui grup ar putea reduce incidența cazurilor severe de COVID-19”, au notat cercetătorii de la CDC în studiu.

În rândul tinerilor internați cu COVID-19, 6 au fost vaccinați împotriva coronavirusului și 173 erau nevaccinați. În jur de 43% din aceștia au avut nevoie de terapie intensivă, 16% ajungând în stare critică și doi pacienți murind din cauza COVID-19.

Constatările CDC sunt asemănătoare cu cele ale unui alt studiu desfășurat în Israel care a descoperit că vaccinul anti-Covid al Pfizer/BioNTech are o eficacitate de 92% în prevenirea spitalizării tinerilor cu vârsta între 12 și 15 ani.

Însă cercetătorii americani notează că studiul israelian nu a avut un eșantion suficient de reprezentativ pentru a stabili eficacitatea acestui vaccin în prevenirea spitalizării în rândul tinerilor.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat complet administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani în data de 23 august însă administrarea sa pentru copiii cu vârsta între 12 și 15 ani a rămas deocamdată aprobată doar în regim de urgență.

FDA analizează în prezent aprobarea acestui vaccin și pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani, după ce Pfizer a depus o cerere în acest sens pe 7 octombrie.

La sfârșitul lui septembrie compania publicase date care arată că vaccinul său administrat în două doze a declanșat un răspuns imunitar robust în rândul acestei categorii de vârstă și FDA ar putea aproba administrarea sa pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani până la sfârșitul lui octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău