STUDIU | Utilizarea excesivă a ecranelor duce la diminuarea atenției la copii
-
18 Aprilie 2019 15:54
Consumul de conținuturi prin intermediul ecranelor depășind două ore pe zi în rândul copiilor cu vârsta de cinci ani este corelat de experți cu un risc mai mare de a suferi probleme de atenție, potrivit unui studiu publicat miercuri de revista de specialitate Plos One citată de EFE.
„Am observat că minorii care folosesc mai mult de două ore pe zi dispozitive cu ecran aveau mai multe probleme de comportament", a explicat autorul principal al studiului, Piush Mandhane, de la Universitatea Alberta din Canada.
Mandhane și colegii săi au analizat datele cuprinse în registrul 'Healthy Infant Longitudinal Development' (CHILD), bazat pe evidența populației canadiene, pentru a determina asocierile între timpul de utilizare a ecranelor și rezultatele comportamentale ale copiilor cu vârsta de cinci ani.
Părinții au informat despre timpul total pe care îl petrece copilul lor în fața micilor ecrane, inclusiv jocuri video și dispozitive mobile, și au completat lista de verificare a comportamentului infantil în cazul minorilor de 5 ani.
Timpul mediu de utilizare a ecranelor a fost de 1,4 ore pe zi la cei de 5 ani și de 1,5 ore pe zi la cei de 3 ani.
Comparativ cu copiii care au utilizat ecranele mai puțin de 30 de minute pe zi, 13,7 % din minorii care le-a utilizat mai mult două ore aveau mai multe probabilități de a avea probleme de comportament "semnificativ clinic" și de 5,9 ori mai multe posibilități de a suferi de lipsă de atenție.
Potrivit autorilor, aceste observații arată că etapa preșcolară poate fi o perioadă "critică" pentru educarea atât a copiilor cât și a părinților privind limitarea timpului petrecut în fața ecranelor și de a încuraja activitatea fizică.
"Cu cât copiii petreceau mai mult timp practicând sporturi organizate, cu atât aveau mai puține probabilități de a suferi de probleme de comportament", au subliniat autorii.
sursa: AGERPRES