STUDIU: Un al doilea val de COVID-19 ar putea fi declanșat de relaxarea prematură a izolării

  • 09 Aprilie 2020 14:59
STUDIU: Un al doilea val de COVID-19 ar putea fi declanșat de relaxarea prematură a izolării

Un studiu publicat miercuri de revista de știință The Lancet avertizează că relaxarea prematură a izolării populației și a altor măsuri pentru a frâna pandemia de coronavirus ar putea declanșa un al doilea val de COVID-19, relatează EFE.

Cercetători ai Universității din Hong Kong și-au bazat concluziile pe datele de răspândire a noului coronavirus în China continentală.

Aceste date arată că măsurile drastice de control adoptate de China par să fi frânat primul val de pandemie în regiunile din afara provinciei Hubei, epicentrul coronavirusului. Chiar și așa "este necesară supravegherea transmiterii bolii COVID-19 pentru a ne proteja de un al doilea val de infecții", notează studiul citat de Agerpres.

Potrivit studiului, în regiunile din afara Hubei, epicentrul pandemiei, rata de reproducere a coronavirusului a scăzut substanțial după izolarea decretată la 23 ianuarie și s-a menținut sub limita unei noi infectări pentru fiecare individ bolnav.

Modelul matematic cu care au lucrat cercetătorii arată totuși că relaxarea prea devreme a măsurilor ar duce din nou la depășirea acestui prag și ar provoca o nouă accelerare a contagierilor.

"Deși aceste măsuri de control par să fi redus numărul infecțiilor la niveluri foarte scăzute, fără imunitatea grupurilor împotriva COVID-19, cazurile ar putea crește din nou atunci când companiile, industriile și școlile își vor relua gradual activitatea", notează într-un comunicat Joseph T Wu, de la Universitatea din Hong Kong.

Deși politicile de control, precum distanțarea socială și schimbările se vor menține o perioadă de timp, cea mai bună strategie pare să fie căutarea în mod activ a unui echilibru între reactivarea activităților economice și menținerea unui indice scăzut de reproducere a virusului.

Acest "echilibru" al măsurilor ar trebui menținut, "până când un vaccin eficient va fi disponibil în mod general", a subliniat Joseph T Wu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău