STUDIU | Topirea calotelor glaciare ar putea fi ireversibilă chiar și la un prag al încălzirii globale de 2 grade Celsius

  • 13 Noiembrie 2018 12:31
STUDIU | Topirea calotelor glaciare ar putea fi ireversibilă chiar și la un prag al încălzirii globale de 2 grade Celsius

Chiar și o încălzire globală sub pragul de 2 grade Celsius riscă să provoace până la sfârșitul secolului o topire a calotelor glaciare și impactul acestui fenomen ar fi „ireversibil'', avertizează un studiu publicat luni, relatează AFP.

Acordul de la Paris privind schimbările climatice vizează să mențină încălzirea globală în cel mai rău caz sub pragul de 2 grade Celsius, în mod ideal sub 1,5 grade Celsius, comparativ cu perioada preindustrială.

Dar angajamentele actuale ale statelor de a-și reduce emisiile de gaz cu efect de seră ar conduce la un prag de trei grade Celsius.

În timp ce încălzirea climei este mai puternică la poli, cercetătorii explică de zeci de ani că ghețarii din Groenlanda și Antarctica sunt în curs de topire, ceea ce a provocat deja o ridicare a nivelului mărilor și oceanelor. Cu toate acestea, ei au apreciat că aceste calote de gheață ar putea supraviețui unei creșteri globale a temperaturii de 1,5 sau 2 grade Celsius.

Dar, conform acestui studiu, chiar și această încălzire limitată ar provoca daune ireversibile calotelor de gheață, contribuind la o creștere catastrofală a nivelului oceanelor.

„Noi spunem că pragul de 1,5-2 grade Celsius este aproape de limita la care se pot aștepta mai multe efecte dramatice pentru calotele de gheață”, a explicat Frank Pattyn de la laboratorul de glaciologie de la Universitatea din Bruxelles.

Potrivit calculelor autorilor studiului, calotele din Groenlanda și Antarctica ar putea atinge „punctul critic” în jurul valorii de 2 grade Celsius.

„Existența unui punct critic înseamnă că modificările suferite de calote ar fi potențial ireversibile”, a insistat Pattyn.

Pentru cele două calote, ''există puncte critice pentru niveluri de încălzire care ar putea fi atinse înainte de sfârșitul acestui secol ', a explicat cercetătorul.

Calotele de gheață din Groenlanda și Antarctica conțin suficientă apă pentru a ridica nivelul mărilor cu câțiva metri. Chiar dacă această gheață ar avea nevoie de secole să se topească complet, insulele mici și deltele vor fi amenințate de creșterea nivelului apei mult mai devreme.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău