Studiu | Specii necunoscute ar trăi sub gheața Antarcticii

  • 10 Septembrie 2017 17:38
Studiu | Specii necunoscute ar trăi sub gheața Antarcticii

Animale și plante ar putea trăi în peșteri calde sub gheața Antarcticii, potrivit unui studiu, informează news.ro.

Cercetătorii australieni spun că Muntele Erebus, un vulcan activ din insula Roos din Antarctica, este înconjurat de peșteri scobite în gheață de abur. 

Probe recoltate din peșteri au dezvăluit urme de ADN provenind de la mușchi, alge și mici animale. Studiul a apărut în publicația Polar Biology. 

"Poate fi foarte cald în peșteri - unele au și temperaturi de peste 25 grade Celsius. Ai putea purta tricou acolo și să te simți destul de confortabil",a  spus co-autorul studiului Dr. Ceridwen Fraser, de la Universitatea Națională Australiană (ANU) din Canberra.

''Aproape de intrarea în peșteră este lumină, care este filtrată până în adâncimi în unele dintre peșteri unde stratul de gheață de la suprafață este subțire'', a mai spus Fraser.

Dr. Fraser a precizat că cele mai multe probe ADN descoperite sunt de la plante și animale, care trăiesc în Antarctica. Nu toate secvențele au putut fi identificate. 

Profesorul Laurie Connell, co-cercetător la Universitatea din Maine, a spus că rezultatele nu confirmă faptul că animale și plante ar trăi în peșteri.

"Următorii pași vor consta într-o privire mai îndeaproape în aceste peșteri și în a căuta organisme vii. Dacă ele există, va deschide ușa unei noi lumi extraordinare'', a explicat Connell.

Există un număr mare de alți vulcani de-a lungul Antarcticii, au subliniat cercetătorii, așa că rețeaua de peșteri sub-glaciale ar putea fi ceva obișnuit pe continent. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău