STUDIU | Risc pentru retină - Franța avertizează în privința LED-urilor

  • 15 Mai 2019 19:28
STUDIU | Risc pentru retină - Franța avertizează în privința LED-urilor

Anumite tipuri de sisteme de iluminat cu LED-uri, bogate în "lumină albastră", au un efect toxic asupra retinei și perturbă ciclul somnului, a avertizat agenția publică franceză însărcinată cu siguranța sanitară, informează AFP.

Ieftine, cu un consum mic de energie și o durată lungă de funcționare, LED-urile (diode electroluminescente) "cunosc o expansiune considerabilă" de câțiva ani, însă nu toate dintre ele sunt lipsite de pericole, a subliniat Agenția națională de securitate sanitară în alimentație, mediu și muncă (ANSES) într-un raport publicat marți.

Pentru a obține o lumină albă, aceste dispozitive de iluminare cuplează o diodă albastră la un strat de fosfor galben. Cu cât lumina lor este mai "rece" (asemănătoare mai degrabă soarelui la prânz decât la apus), cu atât procentul de albastru este mai mare în spectrul lor.

Or, ANSES a subliniat deja riscurile pentru retină provocate de ecranele artificiale bogate în lumină albastră într-un raport publicat în 2010.

De atunci, "noile date științifice consolidează" această teorie despre toxicitatea pentru ochi a luminii albastre și evidențiază alte riscuri, în timp ce LED-urile s-au generalizat în iluminatul casnic și exterior, în favoarea retragerii de pe piață a becurilor clasice - incandescente și halogene.

De asemenea, LED-urile sunt tot mai prezente în farurile de automobile, lanterne, anumite jucării, ecranele telefoanelor mobile, tabletelor și computerelor.

Ecranele nu sunt vizate de acest efect "foto-toxic", întrucât luminozitatea lor este foarte slabă, a precizat Francine Behar-Cohen, medic oftalmolog și președinta unui grup de experți reuniți de ANSES.

În schimb, "expunerea la o lumină intensă și acută este foto-toxică, întrucât determină pierderea ireversibilă a celulelor retiniene, fapt care poate să ducă la o scădere a acuității vizuale", a explicat același organism însărcinat cu evaluarea riscurilor sanitare.

ANSES a cerut revizuirea limitelor maximale autorizate de expunere, pe care le consideră "nu destul de protectoare", deși acestea sunt arareori atinse în condiții normale de utilizare.

Agenția franceză notează și faptul că aceste norme nu vizează expunerea cronică, deși și aceasta ridică probleme, chiar la intensități mai scăzute, deoarece "accelerează îmbătrânirea țesuturilor retiniene, putând să conducă la o scădere a acuității vizuale și la boli degenerative precum ARMD (degenerescență maculară legată de vârstă)".

Cristalin în dezvoltare

Această expertiză "a evidențiat că o expunere, chiar scăzută, la lumina bogată în albastru, seara sau noaptea, perturbă ritmurile biologice și, deci, inclusiv somnul". Acest risc vizează de această dată nu doar sistemele de iluminat, ci și ecranele cu iluminare din spate.

Din acest punct de vedere, copiii și adolescenții, "ai căror ochi nu filtrează pe deplin lumina albastră", deoarece cristalinul lor este încă în dezvoltare, "constituie o populație deosebit de sensibilă". În aceeași categorie de risc au fost incluși și angajații care lucrează noaptea.

Organizațiile profesionale, precum Sindicatul din industria iluminatului și Comisia internațională pentru iluminat, consideră eronat să se vorbească despre "pericolul luminii albastre" pentru a evoca efecte non-vizuale.

Dar, pe lângă tulburări ale somnului, "perturbarea ritmurilor biologice este asociată cu alte efecte sanitare": risc crescut de tulburări metabolice precum diabet, patologii cardiovasculare și diverse tipuri de cancer, a reamintit Dina Attia, cercetătoare și șef de proiect în cadrul ANSES.

Numeroase lămpi cu LED prezintă "variații importante ale intensității luminoase" ca reacție la fluctuațiile curentului de alimentare, susceptibile să inducă "dureri de cap, oboseală vizuală, risc de accident" pentru anumite persoane, au estimat specialiștii de la ANSES.

Agenția franceză recomandă: privilegierea iluminatului casnic de tip "alb cald" și limitarea expunerii la lumina bogată în albastru furnizată de ecrane LED "înainte de a merge la culcare și pe timpul nopții".

ANSES mai afirmă că produsele vândute publicului larg ar trebui să conțină doar LED-uri din categoriile cel mai puțin periculoase, cum este deja cazul pentru becuri, și că ar trebui "limitată intensitatea luminoasă a farurilor vehiculelor automobile", întrucât unele dintre ele sunt prea orbitoare.

ANSES avertizează, totodată, în privința eficienței foarte variabile a filtrelor pentru ecrane și a lentilelor de ochelari "anti-lumină albastră".

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău