Studiu | Risc de reinfectare redus timp de cel puțin 10 luni pentru cei care au avut deja COVID-19

  • 04 Iunie 2021 11:46
Studiu | Risc de reinfectare redus timp de cel puțin 10 luni pentru cei care au avut deja COVID-19

Îmbolnăvirea cu COVID-19 reduce substanțial riscul unei noi infectări timp de cel puțin zece luni, potrivit unui studiu publicat joi de revista Lancet Healthy Longevity, relatează EFE.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetători de la University College London (UCL) au analizat modalitățile de contagiere în rândul a peste 2.000 de persoane care trăiau sau lucrau în centrele de îngrijire a vârstnicilor din Marea Britanie în perioada octombrie 2020 și februarie 2021.

Rezidenții care trecuseră prin boală în ultimele zece luni au prezentat un risc cu 85% mai mic de reinfectare în perioada studiată, în timp ce în cazul angajaților din aceste centre, riscul a fost de 60%. Autorii studiului sunt de părere că aceste date sugerează că trecerea prin boala COVID-19 oferă "o protecție solidă".

"Riscul de infectare a doua oară cu COVID-19 este foarte scăzut. Faptul că o contagiere prealabilă cu COVID-19 oferă un nivel înalt de protecție pentru persoanele care trăiesc în aceste centre este liniștitor", notează, într-un comunicat, Maria Krutikov, autoarea principală a studiului.

Au fost studiate 682 de persoane care trăiau în aceste centre, cu o medie de vârstă de 86 de ani, precum și 1.429 de angajați. Cu toții au realizat teste de sânge și s-a constatat că aproximativ o treime dintre ei au dezvoltat anticorpi asociați coronavirusului, fapt ce sugerează că au trecut de asemenea prin boală.

Studiul nu a avut în vedere impactul programului de vaccinare, demarat în decembrie în Marea Britanie, eliminându-i din statistici pe toți cei care au primit prima doză.

Rezultatele studiului oferă informații asupra protecției dobândite prin "infecția naturală" cu COVID-19, în timp ce oamenii de știință încearcă acum să afle cât timp se menține imunitatea creată de vaccinuri.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău