Studiu | Republica Moldova are mari restanțe la realizarea angajamentelor în domeniul mass-media
-
14 Iunie 2017 13:31
Republica Moldova are mari restanțe la realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, pe care și le-a asumat în Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE, arată un studiu realizat de Asociația Presei Independente.
Experții au constatat că acțiunile planificate pentru anul 2014-2016, pe segmentul mass-media au vizat în cea mai mare parte domeniul audiovizualului și nu au fost în concordanță deplină cu prevederile Acordului de Asociere.
„Unele acțiuni repetă obligațiunile ale CCA. Trei acțiuni din cele nouă vizează acte legislative noi, inclusiv o decizie a CCA cu privire la aprobarea modelului de canale retransmise. Au trecut 23 de ani de la prima lege a audiovizualului și 12 ani de la actualul Cod al audiovizualului și dacă CCA încă nu are un model prin care să fixeze ce canale trebuie retransmise și planificăm acesta abia în trimestrul doi al anului 2018, nu știu în ce măsură vrem să implementăm Acordul de Asociere”, a declarat expertul în mass-media, Ion Bunduchi.
Totodată, experții atenționează că unele acțiuni întreprinse, spre exemplu limitarea numărului de licențe pentru un proprietar, nu asigură deocamdată și pluralismul mediatic al acestor televiziuni.
„La o lună și ceva de la adoptarea acestor prevederi, cel mai mare proprietar a cesionat două din patru licențe, adică s-a conformat prevederilor legale, dar nu putem să spunem dacă asta va schimba lucrurile în esență, dacă pluralismul mediatic al acestor televiziuni va fi mai mult, din punct de vedere calitativ și cantitativ”, a spus expertul media, Aneta Gonța.
Experții recomandă revizuirea și completarea Planului de acțiuni astfel încât acestea să cuprindă întregul domeniu mass-media și în concordanță cu prevederile Acordului de Asociere. De asemenea, este recomandată și accelerarea ritmului de implementare a acțiunilor relevante pentru dezvoltarea mass-media.