STUDIU | Reinfectarea cu COVID-19 poate avea simptome mai puternice decât în cazul primei contagieri

  • 08 Aprilie 14:20
STUDIU | Reinfectarea cu COVID-19 poate avea simptome mai puternice decât în cazul primei contagieri

Reinfectarea cu noul coronavirus poate avea simptome mai puternice decât în cazul primei contagieri, notează un studiu al Fundației Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare științifică din Brazilia și America Latină, relatează joi EFE, potrivit AGERPRES.

Potrivit acestui studiu, care va fi publicat în mai de revista Emerging Infectious Desease (EID), persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus în formă ușoară și nu au necesitat spitalizarea, nu au dezvoltat un răspuns imunitar suficient, astfel încât cresc posibilitățile de reinfectare, inclusiv cu aceeași variantă contractată inițial.

Studiul relevă că, dacă o persoană se reinfectează cu aceeași variantă, acest lucru se produce deoarece "pacientul nu și-a creat o memorie imunitară". În cazul unei a doua variante, acest lucru se întâmplă deoarece ea "ar scăpa" vigilenței sistemului imunitar și nu ar fi recunoscută de memoria generată anterior, fiind relativ diferită.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au monitorizat un grup de 30 de persoane de la începutul lui martie 2020 - momentul declanșării pandemiei în Brazilia - și până la sfârșitul anului trecut. Dintre aceștia, patru au contractat SARS-Cov-2, iar unii dintre ei s-au reinfectat cu aceeași variantă.

În cele patru cazuri, prima infectare s-a produs cu simptome ușoare, însă la cea de-a doua contagiere, simptomele au fost mai frecvente și mai puternice, dar nu au necesitat spitalizare.

"Aceste persoane nu au avut o imunitate detectabilă decât după cea de-a doua infectare. Acest lucru ne determină să credem că pentru o parte din populație care a contractat o formă ușoară a bolii, nu este suficientă o singură expune la virus, fiind necesară mai mult de una pentru a dezvolta un anumit grad de imunitate", a explicat Thiago Moreno, cercetător la Centrul de Dezvoltare Tehnologică și Sănătate Fiocruz și coordonator al studiului.

Deși până acum a fost studiată posibilitatea contagierii de două ori cu SARS-CoV-2, Moreno nu a eliminat posibilitatea și unei a treia contagieri.

"Nu știm cât durează imunitatea post-COVID-19. O persoană ar putea fi vulnerabilă la o nouă reinfectare, inclusiv la contractarea unei variante diferite" a coronavirusului, a precizat expertul brazilian.

La studiu au participat cercetători de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro (UFRJ), de la Institutul de Educație și Cercetrae D'Or (Idor) și de la compania chineză MGI Tech Co.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,57 m/s
Sun
24
Mon
25
Tue
25
Wed
27
Thu
25

Curs oficial BNM 24 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3017 -0.0000
USD 18.0638 -0.0000
RON 4.3265 -0.0000
UAH 0.6646 -0.0000
RUB 0.2447 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău