Studiu realizat de Institutul de Politici Publice și Fundația Soros-Moldova

  • 31 Martie 2015 15:07
Studiu realizat de Institutul de Politici Publice și Fundația Soros-Moldova

Legea cu privire la activitatea poliției și statutul polițistului, adoptată acum doi ani, a avut un impact pozitiv asupra demilitarizării Ministerului de Interne și consolidării independenței poliției.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Institutul de Politici Publice și Fundația Soros-Moldova. Totodată, rămân o serie de restanțe în ceea ce privește reformarea poliției, inclusiv a celei comunitare, din zonele rurale, dar persistă și riscul politizării unor funcții de conducere.

Una dintre cele mai importante realizări a fost creare unei noi structuri – Inspectoratul General de Poliție, care devine organul central al poliției, având competențe delimitate față de Ministerul Afacerilor Interne. Totuși, există riscul politizării funcției de șef al Inspectoratului, după cum a subliniat directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

„Există riscul exercitării presiunilor politice asupra Inspectoratului General al Poliției prin intermediul instituțiilor de control și inspectare, riscul politizării sistemului de evaluare a activității poliției și a celor de evaluare a performanțelor profesionale, unde intervine factorul subiectiv”, a declarat Arcadie Barbăroșie.

Totodată, reprezentantul Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, consideră că este necesară revizuirea activității polițiștilor de sector.

„Eu nu cred că această reformă a ajuns la nivelul polițiștilor de sector, fie că este vorba despre pregătirea profesională, de garanțiile sociale pentru acești oameni, de remunerarea lor și de mecanismul funcțional și operațional în care lucrează”, a declarat Victor Munteanu.

O restanță majoră în procesul de reformă a Ministerului de Interne se referă la nereformarea trupelor de carabinieri, pentru că legea nu a fost adoptată, fiind retrasă din Parlament. Ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan, a subliniat că la această lege se lucrează, astfel încât trupele de carabinieri să devină trupe de profesioniști.

„Ministerul Afacerilor Interne lucrează asupra legii respective și a observațiilor venite din Parlament. Vom înainta acest proiect de lege în cel mai scurt timp posibil. Rămânem pe aceeași poziție: activitatea carabinierilor trebuie trecută în segmentul profesionalizării”, a menționat Oleg Balan.

Studiul se mai referă și la necesitatea revizuirii sistemului de instruire a polițiștilor, pentru a corespunde obiectivelor de reformare a poliției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău