Studiu privind cunoștințele și practicile pacienților cu boli netransmisibile

  • 17 August 2020 16:39
Studiu privind cunoștințele și practicile pacienților cu boli netransmisibile

Cunoștințele, atitudinile și practicile populației și pacienților cu boli netransmisibile în prevenirea factorilor de risc comportamentali (Knowledge, Attitudes, Practices – KAP 2020) vor fi evaluate în cadrul unui studiu realizat în 20 de raioane ale Republicii Moldova, pe un eșantion de 940 de persoane cu vârsta între 18-69 de ani. Datele vor fi colectate în perioada 17 august și 4 septembrie 2020.

Cercetarea va evalua intervențiile de promovare a sănătății și prevenire a bolilor ale proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” la finele fazei întâi, abordând în special hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala cardiacă ischemică și factorii comportamentali de risc ai acestora. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, aceste afecțiuni sunt cauza morbidității și mortalității înalte atât în rândul bărbaților cât și a femeilor din țară, transmite IPN.

KAP 2020 se va concentra pe zece subiecte, în special pe modelele de activitate fizică, obiceiurile alimentare, consumul de tutun, alcool, nivelul de acces și solicitare a serviciilor de asistență medicală primară.

„Datorită informațiilor care vor fi colectate, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va avea evidențe privind implementarea Strategiei de control și prevenire a bolilor netransmisibile, precum și Programului Național de promovare a sănătății la nivel de comunitate și medicină de familie, inclusiv de oferire a informațiilor și serviciilor pentru o viață sănătoasă și de apreciere a satisfacției populației privind calitatea serviciilor acordate populației”, a declarat Daniela Demișcan, șefa Direcției politici în domeniul sănătății publice, citată într-un comunicat de presă al MSMPS.

Sondajul va fi repetat la finele fazei a doua de implementare a Proiectului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău